Поглед отвъд „ръба на Земята“ право в живота на плоскоземците на 21 май с Ratio

Филмът “Behind the Curve” представя хора, които смятат, че Земята е плоска, въпреки многобройните доказателства за противното

Ratio Последна промяна на 20 май 2019 в 13:23 4156 0

Първите предположения, че Земята е сферична, се появяват още в Древна Гърция. Векове по-късно, с напредъка на науката, светът приема това за неуспорим факт. Въпреки това дори през 21. век има немалка група хора, които все още вярват и дори се опитват да докажат, че това не е така.

Публиката ще може да надникне в живота на тези хора на 21 май на събитието Ratio представя: Behind the Curve с прожекция на филма и дискусия по темата. „Behind the curve“ е документален филм, за „плоскоземците“ – хора, които смятат, че Земята е плоска, въпреки всички доказателства за противното. Филмът се опитва да даде една по-скоро антропологическа перспектива за живота на тази група чудаци, докато търси отговора на въпроса възможен ли е диалог с тях. С това лентата дава възможност на зрителя не само да се запознае с техния живот, но и с гледната точка на различни учени към теорията за плоската земя и нейните последователи.

Физици, астрономи, психолози и психиатри размишляват за това как е възможен този феномен през 21 век. Какви са причините образовани хора от средната американска класа да станат жертва такава конспиративна теория? Как се става член на такова общество? Могат ли да бъдат убедени с рационални доказателства?

Освен прожекцията на филма на събитието Ratio представя: Behind the Curve ще се проведе и дискусия по темата, по време на която специалисти ще се опитат да отговорят на тези и други въпроси.

Владислав Апостолов е журналист и автор с интереси в сферите на киното, политиката като продукт на културата. Ценител е на Западната цивилизация, свободата на словото, динозаврите и други изчезващи и изчезнали неща. Негови статии, репортажи, интервюта и коментари са публикувани във всички водещи български вестници, в няколко дигитални медии и са превеждани в англоезични издания. Д-р Стефан Митев е лекар-гастроентеролог, защитник на медицината, базирана на доказателства, и противник на алтернативните терапии. Съосновател и председател на фондация "Инициатива за българско рационално общество". Светослав Александров е доктор в областта на растителната физиология, научен работник в БАН. В продължение на 12 години администрира уебсайта КОСМОС БГ ( www.space-bg.org ) за популяризация на космонавтика в България.

Ratio представя: Behind the Curve ще се проведе на 21.05.2019 от 19:00 в City Stage. Цената на билета е 10 лв. Събитието е част от поредицата събития на организацията за популярна наука Ratio.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !