Появата на вълни-убийци вече може да се предсказва математически (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2016 в 11:45 7364 0

Кредит MIT News

Математици от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили метод за предсказване на вълни-убийци няколко минути преди тяхното формиране. Учените предлагат алгоритъм, който анализира околната морска повърхност и идентифицира опасни групи вълни.

Методиката може да се използва на морски платформи и големи кораби като самолетоносачи, за да се предотвратят авариите заради тези редки, но опасни събития. Появата на вълните-убийци е свързана с нелинейни процеси на пренос в рамките на група вълни, фокусиращи енергията. 

Изследването е публикувано в Journal of Fluid Mechanics.

Основната задача, която си поставят авторите на работата, е да се намали количеството изчисления, необходими да се предскажат вълните. Те провели статистическо проучване и определили какви са характеристиките на групите вълни, които могат да служат като източници на вълните-убийци. Използвани са, освен това, компютърно моделиране и анализи на динамиката на вълните и така е съставен необходимият алгоритъм, разказва сайтът на института MIT.

Методиката на изчисления включва анализ на енергията на околното вълново поле, като се търсят вълни с определени критични размери. Този критичен мащаб, учените могат да определят за всяко вълново поле, след което алгоритъмът идентифицира потенциално опасни групи вълни. След това от тези групи се определят само тези, при които има максималната вероятност за образуване на вълни-убийци. Използваният досега анализ на динамиката на цялото поле на вълните изисква процесорна мощ на ниво суперкомпютър.

В предишна своя работа, екипът е идентифицирал механизма, по който вълните-убийци се формират в еднопосочни вълнови полета. Изследователите отбелязват, че докато в открития океан се образуват много вълни, повечето от които се движат независимо една от друга, някои се движат заедно в една вълнова група в океана. Те открили, че някои вълнови групи, в края на краищата, "се фокусират" или обменят енергия по начин, който в крайна сметка води до екстремна вълна-убиец.

"Тези вълни наистина общуват помежду си," обяснява водещият автор Темис Сапсис (Themis Sapsis) от Масачузетския технологичен институт. "Те си взаимодействат и обменят енергия. Това не е просто лош късмет. Това е динамиката, която създава този феномен". 

С новия метод специалистите на MIT могат надеждно да определят настъпването на вълни-убийци две или три минути преди това и то на обикновен лаптоп. За да се приложи този алгоритъм на практика, трябва да се използва някакъв инструмент за сканиране на околното вълново поле - радар или лидар. Но първо трябва да се извършат тестове, за да се провери достоверността на алгоритъма.

Вълните-убийци дълго време са разгледани като мит. Едва през 1995 г. това рядко събитие е записано от измервателни инструменти на нефтената платформа "Дропнер".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !