Показаха скици на първия руски свръхзвуков космически дрон

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 февруари 2019 в 00:45 7002 2

Руската информационна агенция РИА Новости разкри миналата седмица изображения на свръхзвуков космически кораб, който според съобщенията се разработва от космическата агенция на Русия.

Руският космически самолет ще бъде снабден с един двигател „Бриз-M” - руска космическа ракета, която се използва от 2000 г. и е проектиран да лети на височина до 160 км и скорост до 7 Мах (8642 км/ч), предава Futurism, цитирайки руската медия.

Дронът е предназначен за многократна употреба, с продължителност на живота поне 50 полета.

Credit: ISON/RIA

Руска компания, наречена "ISON", ще строи космически кораб от името на Роскосмос. Проектът получи милиони рубли финансиране от националните фондации за научни изследвания.

Според Юри Бахвалов, генерален директор на ISON, всички компоненти ще бъдат произведени и сглобени в Русия, предаде РИА Новости.

Схемите, предоставени от ISON, показват, че за началния етап на полета ще се използва специален самолет - носител. След това дронът ще ускори почти вертикално, за да влезе в космоса. Връща се на Земята с парашут.

Credit: ISON/RIA

Плановете напомнят на системата на Virgin Galactic, която извежда своя космически кораб VSS Unity на височина от 15 000 метра, преди да го освободи. VSS Unity на Virgin достигна рекордна височина от 82,7 километра през декември.

Това не е единственият план за руски свръхзвуков самолет.

Главният изпълнителен директор на руската самолетна корпорация МиГ разкри плановете си  през август 2018 г. за друг свръхзвуков военен самолет, който също може да стигне космоса - въпреки че експертите са скептични, че ще бъде готов преди 2035 до 2040, съобщава Business Insider.

През 2023 г. вече са планирани пет тестови полета за неназования непилотиран свръхзвуков космически кораб. Но още не са показали нито чертежи, нито снимки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

11.02 2019 в 11:51

Преди време имаше един рендер в мрежата на Волга, която разбивала Ферари и Мазарати взети заедно....Вече нема кеш и за рендери... Реалността не се подава на пропаганда!