Покемонът причинява рак на простатата

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2016 в 15:02 5591 0

Генът "Покемон", който способства за развитието на някои видове рак е активен в клетките на рака на простатата, установиха учени от американския университет Крейтън (Creighton University).

Опастността се увеличава и от присъствието на съединение, известно като епидермален растежен фактор, твърдят авторите на статия, публикувана в списание Experimental and Molecular Pathology.

Компанията Nintedo, която притежава правата за франчайза за името "покемон", заплаши със съдебен иск учените от Центъра за изследване на рака в Ню Йорк, където е открит генът "Покемон", поради което генът е преименуван на Zbtb7.

"Покемон" (Pokemon) е съкращение от "POK erythroid myeloid ontogenic factor" (ПОК еритроиден миелоиден онтогенетичен фактор) е член на семейството на ПОК протеините, а сега е преименуван на Zbtb7. Този ген е открит през 2005 г. и става ясно, че е свързан с появата и развитието на рака.

Новото проучване на култури от клетки от злокачествени тумори на простатата открива, че протеинът, наречен епидермален растежен фактор активира "покемона", правейки ракът по-агресивен. 

Името на "покемоните" от манията, която завладя не малко хора и у нас, идва от съкращението на две думи, Pocket Monster — "джобно чудовище") - измислени персонажи от аниме-сериали и компютърна игра.

Според сюжета те имат свръхестествени способност, хората ги ловят, за да ги използват в турнири, в които покемоните се бият един с друг. На 6 юли бе пусната играта Pokemon Go, която се използват елементи на виртуалната реалност. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !