Поли, която подготвя бъдещия елит на IT-индустрията

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2020 в 11:38 9605 0

Запознайте се с Поли Янкова - основател и управител на MindHub - иновативно училище, което обучава деца и юноши от 6 до 18 години на ключови умения на програмиране.

Тя е убедена, че изучавайки фундаментите на програмирането, децата ще развият своето логическо и аналитично мислене, което пък е гаранция успех в професиите на бъдещето.

На вашето внимание е още една вдъхновяваща история на участник в Националния научнообразователен фестивал "Намереното поколение".

Представете се. Как се роди идеята за школата MindHub?

Казвам се Поли Янкова и съм Co-founder и CEO на MindHub - мрежа от центрове за обучение на деца и юноши по програмиране в България и Европа.

Идеята за MindHub се роди преди 4 години, когато заедно с партньора ми се върнахме от САЩ, силно мотивирани от идеята да открием място, в което да се подготвят младите поколения за успех в професиите на бъдещето. 

Моята роля в организацията е свързана с изграждане на партньорства, планиране и изграждане на процеси за развитие на франчайз мрежата от училища по програмиране, както и с активно участие в разработването на новите продукти в компанията и новостите, свързани с учебната програма на центровете.

Преди създаването на MindHub, съм трупала своя опит в големи компании на позиции като Sales Manager и Account Manager.

Каква е Вашата мотивация да се занимавате с тази дейност?

Днешните деца опознават технологиите още в първите си години, но ги използват само като потребители. Целта на MindHub и най-голяма мотивация е да насочи техния интерес в посока да се учат и развиват, използвайки технологиите. Чрез своите уроци по програмиране, екипът ни развива логическото и аналитично мислене на децата, креативността им, както и способността им за решаване на сложни задачи, което им помага да са по-успешни дори в ежедневни ситуации.

Какво е предимството от заниманията в ранна възраст?

Ранното детство — от момента на раждането до прехода към училище — е уникален етап от човешкия живот, в който се полагат основите на здравето, ученето, поведението и личностното развитие. Затова и ние в MindHub вярваме, че колко по-рано децата се сблъскат с технологията и се научат да я използват здравословно, по правилен начин и с цел да се учат от тях, толкова по-лесно ще се адаптират при промените настъпващи в бъдеще. За нас е много важно, децата да разберат, че те могат да бъдат не просто потребители на технологията, а и нейни създатели.

Има ли такива, които са Ви изненадвали с представянето си?

Да! Несъмнено сме ставали свидетели на големи изненади, най-вече по време на международното състезание по програмиране на роботи Wonder League Robotics Competition, в коeто участваме за 4-та поредна година. По време на състезанието разделяме децата на 2 основни възрастови групи — 6–8 години и 9–12 години. В рамките на 8 седмици, едни от най-упоритите ни деца работят в екип, рамо до рамо със свои връстници, създавайки невероятни проекти и мерейки сили с деца от цял свят. Участието им в състезания от подобен тип е и възможност, младите програмисти да покажат какво са научили по време на обучението си в центровете на MindHub. Щастливи сме, че нашите деца се нареждат в ТОП 50 от над 5000 отбора две поредни години, именно с постигнатите резултати по време на това състезание!

Получавате ли обратна връзка? Какви са резултатите? Колко от тях се реализират като програмисти? 

За щастие получаваме постоянна обратна връзка от нашите клиенти, които ни оценяват много високо, а понякога дори ни използват за съветници при избора на ново учебно заведение за детето си. Обратната връзка е много важна - не само за да се поздравим за постигнатите успехите на нашите центрове, но и за да променим нещо, което нашите клиенти смятат, че би било полезно да бъде добавено или променено.

Благодарение на многократните ни срещи с родители, разбираме, че децата, които посещават MindHub показват много добри резултати и в училище - получават отлични оценки в часовете по точните науки, все повече от тях вземат участие в различни олимпиади по математика, информатика и други извънкласни дейности в училище, например - шах.

На този етап, всички деца, които са се обучавали в центровете на MindHub, все още са непълнолетни, но ние ще бъдем безкрайно щастливи, ако поемат по пътя на програмирането като тяхна професия.

Безкрайно сме благодарни и на родителите, които записват своите подрастващи момичета на уроци по програмиране в MindHub, тъй като технологичната екосистемата в България се развива много по-добре от страните в чужбина и тук с радост компаниите приветстват дами в своите екипи.

Някои хора смятат, че новите технологии пречат на "нормалното човешко общуване". Други са на мнение, че заради достъпността на информацията "новото поколение расте по-глупаво" и интровертно. Какво е Вашето мнение?

Мненията по тази тема са безброй и често си противоречат. Динамиката, с която се развиват технологиите днес и с която се изменят обществените отношения, е светкавична! Ние в MindHub сме на мнение, че трябва да научим децата как здравословно да използват технологиите, като ги научим, че чрез тях те могат да развият своите качества и умения, които ще бъдат необходими на всеки един млад човек за успех в професиите на бъдещето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !