Политиката на ЕС за енергия от биомаса влошава глобалното затопляне

Антония Петрова Последна промяна на 28 февруари 2017 в 11:00 5245 0

Страните-членки на Европейския съюз само хвърлят на вятъра средства за субсидиране на енергия от изгаряне на дървесина, твърди независим доклад, цитиран от Newscientist.

Макар изгарянето на някои форми на дървесина в действителност да намалява емисиите на парниковите газове, на практика нарастващата употреба на такава енергия в ЕС повече способства за тези емисии, отколкото ги намалява. Заключението е на Дънкан Брак (Duncan Brack) от института Чатъм Хаус в Лондон (Chatham House).

Изгарянето на дървесина е много по-лошо за климата от горенето на газ или дори въглища, но пропуските в начина, по който емисиите се изчисляват, прикриват нанесените щети, гласи доклада. "Това не е добър начин за харчене на обществени пари. Така се предоставят неоправдани стимули, които имат отрицателен ефект върху климата", изтъква Брак. Според него, по-добре средствата да бъдат харчени за енергия от вятъра или слънцето.

Възприето е, че изгарянето на дървесина не причинява глобално затопляне, но в доклада се изнасят подробности защо това не е истина. Преди всичко изгарянето на дървесина води до повече въглероден диоксид, метан и азотен диоксид на единица произведена енергия в сравнение с въглищата. Също така при изсичането на гори техните почви изпускат въглерод за едно или две десетилетия. Има и емисии от транспорта и обработката на дървесината, които могат да са значителни. 

И обратното, оставените да растат гори продължават да изсмукват въглерод. Това се отнася дори за зрелите гори, се казва в доклада. По-старите дървета поглъщат много повече въглерод от младите, така че въпреки смъртта на някои дървета, зрелите гори продължават да действат като пречиствателни станции на въглерода.

Що се отнася до идеята, че цялото емитирано количество въглероден диоксид при изгаряне на дървесината евентуално бива поглъщано когато дърветата пораснат отново, това може да отнеме до 450 години за възстановяване на горите, изтъква докладът. А за да се се избегне опасната промяна на климата, емисиите трябва да бъдат намалени без изчакване.

Поддържниците на биоенергията твърдят, че се използват само отпадъци от дъскорезници и подобни, а не цели дървета. Производството на енергия от отпадъчна дървесна биомаса, която иначе бива оставяна да изгние, в действителност е по-добре от изгарянето на изкопаеми горива. Но на практика няма достатъчно дървесни отпадъци, които да посрещнат търсенето. Освен това отпадъците често съдържат твърде много кал, прах и кори или вече са използвани за други цели. Вместо това, твърди докладът, има значителна сеч на цели дървета за енергийни нужди.

"Смятам, че доказателствата са доста силни", коментира Брак. Компаниите режат цели дървета и ги представят като отпадъци, тъй като законодателните норми са недостатъчно ясни, добавя ученият. Освен това няма доказателства, че се залесяват нови гори, които да посрещнат нуждите от биоенергия, както твърдят редица любители на тази енергия. Например, горите в южните щати на САЩ, които предоставят повечето от дървесните пелети за Европейския съюз, нямат нарастване. 

Необходими са значителни промени в политиката на Европейския съюз, за да се осигури наистина състояние, в което биомасата намалява, а не увеличава емисиите, препоръчва докладът. В частност той предлага въвеждане на много по-стриктни критерии за използване само на отпадъчна дървесна биомаса. Препоръчват се и редица промени за спиране на различните пропуски в изчисляването на въглерода, което позволява на Европейския съюз да твърди, че неговата биоенергийна политика намалява вредните газове, когато на практика има обратен ефект.

"Много страни увеличават употребата на отпадъчна биомаса за възобновяема енергия", обяснява Мери Буут (Mary Booth) от Partnership for Policy Integrity, която е рецензент на доклада. "Обезпокоително докладът на Чатъм Хаус заключава, че неизчислените емисии от "пропуски в биомасата" много вероятно ще се увеличат и ще подкопаят значително усилията за справяне с промените в климата", добавя Буут.

Европейският съюз получава 65% от възобновяемата си енергия от биогорива, основно дървесина. На 30 ноември миналата година Европейската комисия оповести проекта си за "чиста енергия" до 2030 година, които обаче бяха нападнати от еколозите като недостатъчни за промяна на настоящата политика и като "измиване на ръце". Още тогава от организацията за защита на горите Fern алармираха, че биоенергията в Съюза идва от устойчиви ресурси и намалява емисиите повече отколкото изгарянето на изкопаеми горива. Политиката на ЕС в някои случаи води до обезлесяване, загуба на биоразнообразие и изгаряне на повече въглероден диоксид в атмосферата от въглищата, твърдят от Fern.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !