Половин милион живи сварени миди са изхвърлени на бреговете на Нова Зеландия

Според изследователите мидите са умрели в резултат на "топлинен стрес", причинен от повишаващата се температура на океана

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2020 в 08:57 5968 0

Кредит: Naotake Murayama, Flickr, (CC BY 2.0)

Учените се опасяват, че мекотелите в Нова Зеландия могат да изчезнат напълно, тъй като температурата на океана продължава да се повишава.

Когато миналата седмица Брандън Фъргюсън, жител на Нова Зеландия, се разхожда по плажа Маунгануи Блъф на Северния остров, търсейки миди за вечеря, се натъква заедно с приятели на цял „килим“ от мъртви, сякаш сготвени живи миди.

„Живея в този район, така че винаги събирам покрайнините храна за семейството си. Този ден прекарах времето си с приятелите и семейството си, докато те ловят риба. Изчакахме прилива, за да съберем миди. <...> Миришеше на гнила морска храна. Някои черупки бяха празни, в други имаше мъртви миди, а някои просто плуваха по край бреговете.

„Общо имаше около половин милион миди и раковини“, разказва местният жител пред Business Insider.

Видео, публикувано на фейсбук-страницата на  Фъргюсън

Фъргюсън разказва, че и по-рано е бил свидетел на подобни явления на същия плаж, но не е виждал толкова мъртви миди. Той предполага, че причината за смъртта на морските обитатели е затоплянето на океанската вода, ниските обедни приливи и високото налягане.

Андрю Джефс (Andrew Jeffs), океанолог от Университета в Окланд, разказва пред New Zealand Herald, че мидите във видеото на Фъргюсън вероятно са умрели от "топлинен стрес", предизвикан от горещото време и приливите в средата на деня, когато слънцето е в своя зенит и загрява океана особено силно.

Според изследователя, тъй като температурата на водата продължават да се повишават, мекотелите в този регион могат да изчезнат напълно..

Страховете му се потвърждават и от доклада на правителството на Нова Зеландия за 2019 г., според който за периода 1981-2018 г. средната температура на повърхностните води в четири региона на Нова Зеландия се повишава с 0,1-0,2 градуса всяко десетилетие. Климатичните промени водят до затопляне на океана, убиват морските растения и животни и унищожават техните местообитания

Миди, изхвърлени на плажа Maunganui Bluff в Аранга, Нова Зеландия, Кредит: Brandon Ferguson

„Океаните в Нова Зеландия действат като гигантска гъба в процеса на климатичните промени. <...> Вероятно е моретата ни да абсорбират повече въглероден диоксид от нашите гори. <...> Крайбрежните общности и местообитания са застрашени от наводнения и повишаване на морското равнище “, се казва в доклада.

Както обясни министърът на околната среда Вики Робъртсън, колкото по-топла е водата в океаните, толкова по-малко е в състояние да абсорбира парникови газове, включително въглероден диоксид, които все повече навлизат в атмосферата и оказват силно влияние върху климатичните промени.

Източник:

Half a million mussels cooked to death at a New Zealand beach, Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !