Половината от головете във футбола са заради някаква случайност

Футболът е изненадващо случайна игра

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2021 в 09:01 4685 0

Кредит Wikimedia Commons

За феновете футболът е завладяваща надпревара, не на последно място защото крайният резултат е почти винаги непредсказуем.

Сега екип от изследователи за първи път анализира приноса на случайността за отбелязването на голове във футболаа и разкрива, че случайността влияние в 46% от всички отбелязани голове в английската Висша лига.

Данните включват всички мачове от сезоните 12/13 до 18/19 на английската Висша лига при общо 7 263 гола, проверени за проявата на шест променливи, отразяващи влиянието на случайни фактори.

Футболът е странна игра. За разлика от повечето други отборни спортове, където се вкарват много точки, футболните мачове рядко имат повече от 2-3 гола - и всеки от тях е много ценен. За разлика от баскетбола или хандбала, където вкараната топка е малко вероятно да реши крайния резултат на играта, футболът често се решава от един единствен изстрел във вратата. Ако гледате достатъчно футболни мачове, ще останете с усещането, че понякога мачовете се решават не от това, кой е по-добрият отбор, а по-скоро от малко късмет.

Д-р Даниел Мемерт (Daniel Memmert), изпълнителен ръководител на Института за тренировки и спортна информатика към Германския спортен университет в Кьолн, изследва точно това. Заедно с колегите си Мемерт анализира 7 263 гола, отбелязани в английската Висша лига за седем години, започвайки със сезона 2012/13. Тъй като английската Висша лига е може би най-добрата футболна лига в света, изглежда че е подходящ обект за изследване.

Анализът на изследователите е на базата на шест променливи, които определят случайността, свързана с отбелязването на гол: голове след рикошет, далечни удари, отклонени удари или голове при положения, създадени от грешки на защитата, като например автоголове. Изследването включва и девет ситуационни променливи като сезон, ден на срещата, място на мача, ситуация на мача, пореден номер на гола или сила на отбора.

Изследователите с изненада откриват, че 46% от всички отбелязани голове имат някаква форма на влияние на случайността. Освен това повече от 60% от всички мачове завършват наравно или с голова разлика от един гол - подчертавайки значението на тези случайни голове.

„Следователно един случаен гол може да бъде достатъчен, за да промени значително резултата от мача. Следователно шансът е не само изключително важен в случая с този конкретен гол. Шансът също играе важна роля при определянето на крайния резултат от мача“, обяснява Мемерт.

Интересното е, че количеството на тези случайни голове изглежда намалява през последните сезони. Спортният учен Фабиан Вундерлих (Fabian Wunderlich), водещ автор на наскоро публикуваната статия, обяснява:

„Резултатите ясно подчертават съществената роля на шанса във футбола, тъй като почти всеки втори гол се влияние от случаен фактор“.

„Друго интересно откритие е, че делът на случайните голове е спаднал от 50% на 44% през последните седем сезона. Причината може да е фактът, че подготовката на мача става все по-професионална и управлявана от данни, или че играчите се обучават все по-добре както технически, така и тактически.


Появата на случайни голове също изглежда зависи от ситуациите в мача. Някои специфични ситуации (като свободни удари или ъглови удари) водят до по-произволно влияние при отбелязване на голове, което предполага, че треньорите трябва да се подготвят по-добре за този тип ситуации. Всъщност те вероятно вече са: влиянието на случайността върху головете е много по-голямо за по-слабите отбори, което предполага, че съзнателно или не, отборите може вече да се възползват от тези шансове. Вероятността от случайни голове също е по-висока, когато резултатът е равен.

Екипът насърчава други изследователи да разгледат допълнително данните, други типове първенства и игри, както и женския футбол, за да проверят дали „случайността при отбелязване на голове е относително стабилна присъща характеристика на футбола или силно зависима от обстоятелствата на играта".

„Освен това по-нататъшните изследвания трябва да се справят с въпроса дали физическите, техническите, тактическите и психологическите промени през последните години са отговорни за намаляващото влияние на случайността върху отбелязването на голове“.

„По-доброто разбиране на случайността във футбола има важни последици както за изследователите, така и за практикуващите. Анализаторите на ефективността трябва да признаят случайността като решаващ фактор, за да се прави ясно разграничение между изпълнение и успех. Треньорите дори биха могли да разгледат съзнателното създаване на неконтролируеми ситуации като възможна тактика за предизвикване на случайни фактори върху отбелязването на голове", заключават изследователите.

Справка: The influence of randomness on goals in football decreases over time. An empirical analysis of randomness involved in goal scoring in the English Premier League
Fabian Wunderlich, Alessandro Seck & Daniel Memmert
Sports Science, Accepted 12 May 2021, Published online: 24 May 2021
Doi: https://doi.org/10.1080/02640414.2021.1930685

Източник: Almost half of the goals scored in football (soccer) have some sort of randomness to them, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !