Получена е първата цветна снимка на уникалната междузвездна комета

Кометата С/2019 Q4 (Borisov) е открита от кримския астроном Генадий Борисов на 30 август 2019 г.

Ваня Милева Последна промяна на 18 септември 2019 в 13:20 7518 0

онцепция на художник за междузвездната комета C/2019 Q4 (Borisov). Кредит: universetoday

В нощта на 9 срещу 10 септември 2019 г. телескопът Джемини Север, разположен на върха на вулкана Мауна Кеа на остров Хавай, използвайки мултиобектен спектрограф, получи четири изображения в червени и зелени филтри на уникалната междузвездна комета C/2019 Q4 (Borisov), комбинацията от които позволи за първи път да видим „ледения гост“ в цвят.

На снимката се вижда ясно изразена опашка, което показва, че се отделя газ от твърдото тяло и това е несъмнен знак, че C/2019 Q4 (Borisov) е комета.

За първи път междузвезден обект демонстрира опашка за разлика от единственият друг „посетител“ извън нашата Слънчева система  'Оумуамуа през 2017 година.

'Оумаамуа бе продълговат астероид, който не показа никакви признаци на отделяне на газ. Тъй като напусна бързо нашата Слънчева система, астрономите нямаха възможност да разберат от какво е направен, но стана ясно, че това не е комета.

'Оумуамуа - концепция на художник. Кредит: ESO/M. Kornmesser

За разлика от 'Оумуамуа, който бе открит едва когато вече си отиваше от Слънчевата система, C/2019 Q4 (Borisov) все още се насочва навътре и астрономите имат повече шансове за проучване. 

„Това изображение стана възможно благодарение на способността на телескопите на обсерваторията Джемини да наблюдават обекти, които имат много къси прозорци на видимост“, отбелязва Андрю Стивънс (Andrew Stephens), координатор на наблюденията.

Двуцветно композитно изображение на C/2019 Q4 (Borisov), първата междузвездна комета, идентифицирана някога. Това изображение е получено с помощта на многообектния спектрограф GMOS (Gemini North Multi-Object Spectrograph) на телескопа "Джемини Север" (Gemini North), разположен на върха на вулкана Мауна Кеа на остров Хавай. Изображението е получено с четири 60-секундни експозиции в червена и зелена ленти (филтри). Сините и червените тирета са изображения на фонови звезди, които изглеждат на ивици поради движението на кометата. Кредит: Gemini Observatory/NSF/AURA

Екипът на Хаваи се надява да заснеме повече изображения на кометата през следващите няколко месеца, тъй като тя се приближава към нас.

В момента C/2019 Q4 (Borisov) е трудно да се наблюдава отблизо, тъй като е близо до видимата позиция на Слънцето. Обаче скоро хиперболичната траектория на кометата, която показва нейния произход извън пределите на Слънчевата система, ще я изведе в по-благоприятна позиция за подробно проучване и повече снимки.

Източник: Gemini Observatory Captures Multicolor Image of First-ever Interstellar Comet, Gemini Observatory

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !