Получени са първите снимки на Плутон, Харон и Хидра след близкото прелитане (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2015 в 07:56 11833 0

Кредит NASA/JHU APL/SwRI

Плутон. Първа снимка след прелитането.

НАСА показа първите снимки от повърхността на планетата-джудже, получени след историческото близко прелитане на космическия кораб край Плутон на 14 юли. 

На една от снимките ясно се вижда билото е сравнително млади планини, извисяващи се на около 3500 м над повърхността на леда. Най-вероятно тези планини са се образували не по-рано от 100 млн години, а това означава, че поне 1% от повърхността на Плутон може все още да има геоложка активност.

"Кой би предположил, че там има планини? Това просто радва очите ми"- заяви изследователя проекта Хал Уивър (Hal Weaver).

Джеф Мур (Jeff Moore) от екипа по геология на мисията New Horizons и колегите са направили тези констатации въз основа на липсата на кратери на това изображение.

Тази област, както и всички останалите са бомбардирани от метеорити и различни отломки, но на горното изображение няма нищо, което да напомня за това, а това означава, че там има нещо, което обновява повърхността. За разлика от спътниците на гигантските планети, Плутон не се нагрява за сметка на гравитационното взаимодействие с по-тежко космическо тяло. Затова е разумно да се приеме, че е налице някакъв друг процес, водещ до тази геоложка активност.

"Това променят нашите представи за причините за геоложката активност на много други ледени светове", - коментира Джон Спенсър (John Spencer) от Югозападния институт Боулдър.

Заснетите планини, най-вероятно, са се образували от собствените скали на планетата-джудже. По-голямата част от планетата е покрита с метанови и азотни ледове, но техните формации не са много здрави. Ето защо, най-вероятно, върховете на тези планини са образувани от воден лед, който създава по-трайни масиви.

"При такива температури, като на Плутон, водният лед се държи като скала", - каза Бил Маккинън (Bill McKinnon) от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис .

Това изображение е получено 1.5 часа преди най-близкия подход на сондата New Horizons към Плутон на разстояние 77 000 км.

Другата снимка е уловила доказателства за скорошна геоложка дейност на Харон, най-голямата луна на Плутон. Обширните скали и падини се простират над 960 км по цялата повърхност на спътника. Открити са най-малко два големи каньона, едният от които е с дълбочина 10 км.

Снимката на малкия спътник на Плутон - Хидра, която е открита едва през последното десетилетие, показва, че това е странен продълговат обект, съставен предимно от воден лед. Хидра е с дължина около 43 км и ширина 33 км.

На пресконференцията на НАСА вчера в 22:00 българско време, екипът на New Horizons представи още допълнителни данни.

Освен безспорно красивите снимки на ледените планини на Плутон, изображенията на Харон и Хидра, бе показана карта на разпределението на метана на Плутон. 

Изображение Източник: NASA-JHUAPL-SwRI

Първите изображения с ниска резолюция на спектроскопа Ralph, снимащ в инфрачервения диапазон, са наложени върху (относително) стари снимки на Плутон от камерата LORRI/MVIC, снимаща видимата светлина. Тези снимки са направени на 13 юли и изпратени на Земята малко преди най-близкия полет на New Horizons край Плутон.

Първи изводи

Според първите оценки, Плутон не изглежда като луната на Нептун Тритон, както се смяташе преди. Като цяло повърхността на Плутон се оценява като изключително разнообразна, "не сме виждали нито едно друг подобно тяло в Слънчевата система".

Има доказателства, че атмосферата на Плутон в момента "изтича" в космоса много по-активно от очакваното. Алън Стърн (ръководителят на мисията) смята, че Плутон има криовулкани и гейзери и съответно сложни вътрешни процеси, въпреки че визуално тяхното съществуване не е потвърдено от досега пристигналите снимки.

Харон очевидно е геологически активен, атмосфера на него все още не е намерена.

Екипът на New Horizons предлага да се нарече светлото "сърце" в района близо до екватора на Плутон Томбо, на името на откривателя на това небесно тяло, Клайд Томбо. Но това все още не е официалното име на областта.

Първи близки снимки на другите малки спътници - Стикс, Никта и Цербер се очаква да бъдат изпратени на Земята през следващите няколко дни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !