Популярната витаминна добавка увеличава риска от рак и мозъчни метастази

Ваня Милева Последна промяна на 14 ноември 2022 в 00:01 3052 0

Кредит: vegan.rocks (CC BY-NC 4.0)

Нови изследвания установяват, че популярната хранителна добавка никотинамид рибозид може да увеличи риска от сериозни заболявания, включително развитие на рак.

Изследователи от Университета на Мисури откриват това, използвайки технология за биолуминесцентно изобразяване, за да проучат как добавките с никотинамид рибозид действат в организма.

В предишни проучвания се твърди, че хранителните добавки като никотинамид рибозид (NR), форма на витамин В3, подобряват сърдечносъдовото, метаболитното и неврологичното здраве.

Хранителните добавки, съдържащи никотинамид рибозид, често се предлагат на пазара като NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) бустери, като се твърди, че ползите включват повишена енергия, борба със стареенето, за дълголетие и здравословно стареене, подобрен клетъчен енергиен метаболизъм и възстановяване, повишена жизненост и подобрено сърдечно здраве.

Ново изследване на Университета на Мисури обаче установи, че NR всъщност може да увеличи риска от сериозни заболявания, включително развитие на рак.

Учените откриват, че високите нива на NR могат не само да увеличат риска от развитие на тройно негативен рак на гърдата, но и да предизвикат метастазиране или разпространение на рака в мозъка.

Международният екип от изследователи е ръководен от Елена Гун (Elena Goun), доцент по химия в Университета на Мисури. Тя отбелязва, че щом ракът достигне мозъка, резултатите са смъртоносни, тъй като в момента не съществуват реални възможности за лечение.

"Някои хора ги приемат [витамините и добавките], защото автоматично приемат, че витамините и добавките имат само положително въздействие върху здравето, но много малко се знае за това как всъщност действат", заявява Гун. "Заради тази липса на информация решихме да проучим основните въпроси, свързани с това как действат в организма витамините и добавките."

След смъртта на 59-годишния ѝ баща само три месеца след като е диагностициран с рак на дебелото черво, Гун е подтикната от кончината на баща си да се опита да разбере по-добре раковия метаболизъм, или енергията, чрез която ракът се разпространява в организма.

Тъй като NR е известна добавка, която помага за повишаване на нивата на клетъчна енергия, а раковите клетки се подхранват от тази енергия благодарение на повишения си метаболизъм, Гун иска да проучи ролята на NR в развитието и разпространението на рака.

"Нашата работа е особено важна предвид широката търговска достъпност и големия брой текущи клинични изпитвания върху хора, при които NR се използва за смекчаване на страничните ефекти от терапията на рака при пациентите", коментира Гун.

Изследователите използват технологията за биолуминесцентно изобразяване, за да сравнят и изследват колко са нивата на NR в раковите клетки, Т-клетките и здравите тъкани.

"Въпреки че NR вече се използва широко и се изследва в толкова много текущи клинични изпитвания за допълнителни приложения, голяма част от начина, по който NR работи, е черна кутия - не е разбран", отбеляза Гун. "Така че това ни вдъхнови да измислим тази нова техника за изобразяване, базирана на ултрачувствително биолуминесцентно изобразяване, която позволява количествено определяне на нивата на NR в реално време по неинвазивен начин. Наличието на NR се показва със светлина и колкото по-ярка е светлината, толкова повече NR е налице."

Гун заявява, че резултатите от проучването подчертават важността на внимателните изследвания на потенциалните странични ефекти на добавки като NR преди употребата им при хора, които може да имат различни видове здравословни състояния.

В бъдеще Елена Гун би желала да предостави информация, която потенциално би могла да доведе до разработването на определени инхибитори, които да спомогнат за повишаване на ефективността на раковите терапии като химиотерапията при лечението на рака. Ключът към този подход, смята Гун, е да се гледа на него от гледна точка на персонализираната медицина.

"Не всички видове рак са еднакви при всеки човек, особено от гледна точка на метаболитните сигнатури", обяснява Гун. "Често пъти раковите заболявания могат дори да променят метаболизма си преди или след химиотерапия".

Справка: “A bioluminescent-based probe for in vivo non-invasive monitoring of nicotinamide riboside uptake reveals a link between metastasis and NAD+ metabolism” by Tamara Maric, Arkadiy Bazhin, Pavlo Khodakivskyi, Georgy Mikhaylov, Ekaterina Solodnikova, Aleksey Yevtodiyenko, Greta Maria Paola Giordano Attianese, George Coukos, Melita Irving, Magali Joffraud, Carles Cantó and Elena Goun, 29 October 2022, Biosensors and Bioelectronics.
DOI: 10.1016/j.bios.2022.114826

Източник: Warning: Popular Vitamin Supplement Causes Cancer Risk and Brain Metastasis
University Of Missouri-Columbia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !