Порното е също толкова възбуждащо за жените, колкото и за мъжете

Влиянието на визуалните стимули на сексуалната възбуда не зависи от пола

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 юли 2019 в 00:07 5599 0

Кредит Pixabay

Мозъците на жените реагират на порнографията точно толкова, колкото и на мъжете, което оспорва широко разпространеното убеждение, че мъжете се възбуждат повече от визуални стимули.

Тази констатация се основава на преглед на 61 проучвания на мозъчни сканирания, при които са показвани на мъже и жени порнографски снимки или филми, докато доброволците се намират в мозъчен скенер.

Резултатите от метаанализа - задълбочен статистически преглед на всички значими невровизуални изследвания в тази област, разглеждащи целия мозък и обхващайки близо 2000 души - са публикувани в PNAS.

Сексуалната възбуда е динамичен, високо координиран неврофизиологичен процес, който често се предизвиква от визуални стимули. Многобройни проучвания предполагат, че етапът на когнитивна обработка на отговора на сексуалните стимули е първият етап, в който се проявяват половите различия, а различията между мъжете и жените се дължат на разлики в съгласуваната дейност на невронните мрежи.

Мъжете обикновено се разглеждат като по-заинтересовани от секса. В изследванията, основани на въпросници, отговорите предполагат, че мъжете намират еротичните образи по-привлекателни, отколкото жените. И така се извежда констатацията, че жените изискват повече емоционална връзка, преди да се възбудят.

Няма разлика

Настоящият изчерпателен метаанализ на екип изследователи от Института за биологична кибернетика на Макс Планк в Тюбинген, Германия, оспорва тази хипотеза и предоставя солидни количествени доказателства, че невронните вериги, активирани от визуалните сексуални стимули, са независими от биологичния пол

Накратко: екипът не открива разлика в реакциите на мъжете и жените.

„Има различия в поведението - броят на мъжете, посещаващи порно сайтове, е около 80% от потребителите", коментира водещият автор Хамид Нури (Hamid Noori). „Но мъжете и жените реагират по един и същи начин на мозъчно ниво на визуалните сексуални стимули. Това, което се прави после, е различното".

Жените може да гледат по-малко порнография, защото е по-стигматизирана, отбелязва Дейвид Лей (David Ley) сексолог- терапевт в амбулаторния център New Mexico Solutions. Според него проучването показва, че "жените могат да бъдат също толкова повлияни визуално, колкото мъжете, ако си го позволят".

Резултатите не доказват, че мозъците на жените и мъжете реагират на порнографията еднакво, тъй като сканирането на мозъка показва само активност на нивото на сравнително големи анатомични структури, обяснява Нури - все още може да има разлики на нивото на мозъчните клетки, които не се проявяват при сканиране.

Справка: PNAS , DOI: 10.1073 / pnas.1904975116

Източник: Sexual images are just as arousing for women as they are for men, New Scientist 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !