Последният мъжки северен бял носорог в света е болен

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 март 2018 в 14:48 6443 0

Кредит Ol Pejeta Conservancy

Судан - последният мъжки северен бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) е болен след две инфекции на задния си десен крак.

В Кения преживяват последните три живи северни бели носорози на планетата, съобщава Live Science.

"Заради напредналата си възраст от 45 години здравето на Судан започна да се влошава и бъдещето не е розово", съобщават във Facebook страницата на Ol Pejeta. Носорозите обикновено живеят между 30 и 40 години, според коментар на хората, които се грижат за него, а проблемите на Судан са свързани с възрастта.

Влошаването на здравето му е започнало с инфекция на задния му десен крак в края на 2017 г. Кракът е излекуван от ветеринарния екип и животното се връща към нормалното си състояние през януари, но още в средата на февруари ветеринарите откриват, че има по-тежка инфекция. Този път Судан не реагира добре на лечението.

"Много сме загрижени за него - той е изключително стар за носорог и не искаме да страда ненужно", съобщават Ol Pejeta във Facebook.

И преди заболяването, шансовете на Судан да даде живот на нови северно бели носорози през целия си живот бяха нулеви. Този подвид носорози населяваха Уганда, Чад, Судан, Централноафриканската република и Демократична република Конго, но бракониерството и хаосът от годините на гражданската война в региона доведоха до рязък спад в популацията. За последен път северен бял носорог е наблюдаван на свобода през 2007 г. и оттогава подвидът се счита за изчезнал в дивата природа.

Судан е един от трите северно бели носорози, останали в света. Освен Судан в Ol Pejeta има две женски, наречени Фату и Найзин. Найзин е дъщеря на Судан, а Фату е неговата внучка, което прави невъзможно да забременеят. Нещо повече, през 2015 г. броят на сперматозоидите в Судан е бил много нисък, което прави малко вероятно бащата да даде поколение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !