Последният опит за "подмладяващо" хапче показа, че ... работи

Поне за имунната система.

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юли 2018 в 00:00 5928 0

Кредит Pixabay

Клинично проучване, изследващо ползите за здравето на едно експериментално лекарство в нова комбинация, показа обещаващи резултати, безопасно намаляване на инфекциите при възрастните доброволци с около 40% като обръща ефектите от стареенето на имунната система, съобщава ScienceAlert.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Всъщност не е създадено „вълшебно хапче - извор на младостта”, но изследователският екип се надява, че тяхното откритие може да доведе до по-здравословен и вероятно дори по-дълъг живот за възрастното население.

Предишни изследвания показват, че протеиновият комплекс, наречен TORC1, участва в имунния отговор.

В това ново двойно-сляпо, рандомизирано проучване, проведено от Института за биомедицински изследвания на Novartis в Масачузетс, изследователите установяват, че инхибиторите на TORC1 са RAD001 и BEZ235 при по-възрастните хора. Двете лекарства вече се използват за лечение на други заболявания, което означава, че екипът не е необходимо да ги изпробва за безопасност, пише МedicalХpress.

В проучването са включени 264 здрави хора над 65-годишна възраст. Някои от тях получават RAD001, други BEZ235, а третата група получава и двете. Има и контролна група. 

След шестседмични дози и двуседмична почивка цялата група получава грипна ваксина. Няколко седмици по-късно се правят  кръвни тестове за откриване на антитела.

Здравето на двете групи са наблюдавани една година. През това време се регистрират всички случаи на заболяване или инфекция за всички доброволци.

Изследователите съобщават, че тези доброволци, които получават и двете лекарства, имат най-ниска степен на инфекция - 1,49 на човек, а тези от контролната група - 2,41. Не са забелязани нежелани странични ефекти от нито един от инхибиторите. 

Изследователите предполагат, че това показва, че лекарствата засилват имунната система. Като допълнително доказателство отбелязват, че някои доброволци са получили грипна ваксина не след дълго, след като са им дали лекарствата. След това проверката на тези доброволци  показа, че те имат 20% увеличение на грипните антитела в сравнение с плацебо групата, което означава, че имунната им система ще се справи по-добре срещу заплахата от инфекция.

Това може да не изглежда като голям пробив, но инфекциите на долните дихателни пътища са водеща причина за смърт от инфекции, особено сред възрастните хора, което означава, че подобни лекарства могат да помогнат на много хора да избегнат по-ранна смърт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !