Последното пълно слънчево затъмнение за 2020. Къде може да го гледате онлайн

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2020 в 00:01 10533 0

В това таймлапс изображение на Голямото южноамериканско затъмнение на 2 юли слънцето залязва зад планините Анди, когато луната се пресича точно пред него, създавайки зашеметяващ ефект „диамантен пръстен“ във вечерното небе. Кредит: Chirag Upreti/Space.com

Единственото за тази година пълно слънчево затъмнение ще прекоси Южна Америка в понеделник (14 декември) и ще имате възможност да гледате на спектакъла онлайн благодарение на множество уебкаста.

Затъмнението ще започне в 15:33 българско време и ще завърши в 20:53 българско време, като пълно ще бъде най-много 2 минути и 10 секунди. Тясната пътека, в която ще се вижда като пълно затъмнение, ще премине от Сааведра, Чили, до Салина дел Ехе, Аржентина - иначе пълното затъмнение ще премине над Атлантическия и Тихия океан.

Тази графика на НАСА показва пътеката на пълното слънчево затъмнение на 14 декември 2020 г. Кредит: NASA

НАСА ще излъчва затъмнението от камери в Чили, като предаването ще започне в 16:40 българско време. 

Онлайн обсерваторията Slooh също ще излъчва на живо слънчевото затъмнение, като слънчевият спектакъл ще започне в 16:40 българско време и ще бъде излъчено на страницата на групата Slooh във Facebook. Предаването ще приключи в 19:45 българско време.

Благодарение на партньорството си с Института по астрофизика на Папският католически университет (Pontificia Universidad Catolica) в Чили, онлайн обсерваторията Slooh ще сподели изгледи от вулкана Виларика, един от най-активните вулкани в Чили. Но този път активността ще идва отгоре, с разказ от множество астрономи и преследвачи на затъмнения.

Порталът Time and Date също ще излъчва изгледи от затъмнението по време на събитието на техния уебсайт, започвайки от 16:40 българско време.

Проектът "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project) също планира стрийм на живо с подробности, които ще бъдат обявени.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи на 04 декември 2021 г., Но ще бъде видима само за ивица в Антарктида.

Посетете ни на 14 декември, за да споделим единственото пълно слънчево затъмнение през 2020 година.

Още за слънчевите затъмнения

На 14 декември хората в Чили и Аржентина ще се насладят на поредното пълно слънчево затъмнение - за тях то е второ за 18 месеца.

Слънчевите затъмнения се случват доста често - за една година може да има от 2 до 5 слънчеви затъмнения. Пълно слънчево затъмнение се вижда от някаква част на Земята веднъж на всеки 18 месеца.

Но пълно слънчево затъмнение на едно и също място се случва веднъж в живота. Средно са необходими около 375 години.

На 14 декември тази година най-тъмната сянка на Луната, нейната умбра, ще пропусне на косъм местата в Южна Америка, които са я виждали миналата година на 2 юли .

Няма новолуние, няма слънчево затъмнение

Новолунията обикновено не са забележителни, защото Луната е невидима за наблюдателите на Земята, но те причиняват слънчевите затъмнения. За да се случи пълно слънчево затъмнение, Луната трябва да мине между Слънцето и Земята, а трите небесни тела трябва да се подредят така, че Луната да покрива изцяло диска на Слънцето. Ако те не се подравнят перфектно, получаваме само частично затъмнение. Ако Луната е твърде далеч и твърде малка, за да покрие напълно Слънцето, се получава пръстеновидно затъмнение.

Пръстеновидно затъмнение (Луната не е достатъчно голяма, за да скрие целия диск на Слънцето), заснета по залез в източната част на Ню Мексико. Кредит: Wikimedia Commons

Източник: 

LIVE Stream: Total Solar Eclipse December 14, 2020, Time and Date 

Total solar eclipse 2020: Here's how to watch it online, space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !