16 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Потопен нацистки кораб от ВСВ е случайно открит до бреговете на Норвегия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 септември 2020 в 09:38 56920
Изображението на кораба, получено със сонарните изследвания. Снимка: Statnett/Isurvey

Потопен кораб от времето на нацистка Германия е открит близо до бреговете на Норвегия. Останките са открити от държавната електрическа компания Statnett на около 24 км от крайбрежния град Кристиансанд в Южна Норвегия на дълбочина 490 м. Забележителното е, че корабът се намира само на метри от подводен кабел, свързващ Норвегия и Дания. 

Историята на кораба и детайлите около потъването му са добре познати на историците, но точното местоположение на съда остава мистерия в продължение на 80 години. През 2017 г. инженери на компанията правят сонарни изследвания и откриват наличието на потънал кораб, но той не е идентифициран докато не изпращат до него подводен дистанционно управляван апарат. 

"Можете да откриете съдбата на Карлсруе в историческите книги, но никой не знае къде точно е потънал кораба. Това е единственият голям германски кораб, изгубен при нападението над Норвегия с неизвестно местоположение. След всички тези години най-после знаем къде е лобното място на този важен военен кораб", разказва Фроде Квало (Frode Kvalø), археолог от Норвежкия морски музей в изявление на Statnett.

Корабът Карлсруе е с дължина 174 метра и е оборудван с парни двигатели и девет оръдия. Потопен е на 9 април 1940 г. в първия ден на германското нападение над Дания и Норвегия по време на Втората световна война, след като е бомбардиран от британска подводница. 

Оръдията на потопения кораб Карлсруе. Кредит: Statnett/Isurvey

"Когато подводният апарат ни показа кораба, който е бил обстрелван, осъзнахме, че е от войната. Когато видяхме оръдията на екрана, разбрахме, че това е голям боен кораб. Бяхме много развълнувани и изненадани да видим, че останките са толкова големи", добавя Оле Петер Хоберстад (Ole Petter Hobberstad) главен инженер в Statnett.

Обикновено големите бойни кораби като този се преобръщат докато потъват, заради високия си център на масите. Квало посочва, че в този случай, макар и необичайно, корабът е потънал изправен. 

Източник: IFLScience - Sunken Wreck Of A Nazi Warship Discovered On Seafloor Near Norway


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.