Потвърдиха наличието на тъмно петно върху Нептун

За първи път то беше забелязано от Вояджър 2 през 1989 г.

Катя Димитрова Последна промяна на 27 юни 2016 в 12:35 7719 0

Кредит http://www.nasa.gov

Нови изображения, заснети от космическия телескоп Хъбъл на НАСА, потвърждават наличието на тъмно петно в атмосферата на Нептун. За първи път то беше забелязано от Вояджър 2 през 1989 г., това е първото му наблюдение през 21-ви век.

Откритието е обявено на 17 май 2016 г. в Central Bureau for Astronomical Telegrams от Калифорнийския университет, съобщава НАСА.

Петното има размери колкото Земята и много прилича на Голямото червено петно на Юпитер. Първоначално се смята за буря, но по-близки наблюдения показват, че е по-скоро елипсовидна падина с тъмен цвят.

Около петното са забелязани ветрове със скорост от 2 400 км/ч, най-бързите в Слънчевата система. Смята се, че е дупка в метановия слой в атмосферата на Нептун, подобно на озоновата дупка на Земята. На различните снимки петното е с различни размери и форма.

Петното образува големи бели перести облаци подобни на Земните. За разлика от земните обаче, които са съставени от кристалчета лед, тези на Нептун са съставени от кристали метан. И докато тези от лед се разтапят за няколко часа, тези на Нептун се разтапят след 36 часа или две завъртания на планетата.

През септември 2015 година учени, свързани с програмата OPAL (Outer Planet Atmosphere Legacy), която се занимава със съставянето на годишни карти на външните планети, откриха за пръв път тъмно петно в близост до местоположението на светлите облаци.

Но сега, през месец май 2016 година, когато вихрушката беше наблюдавана отново и има повторение на резултатите, може да се твърди със сигурност, че става въпрос за устойчиво явление.

Тепърва учените ще проучват откъде произхождат тъмните петна и как те взаимодействат с околната среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !