Повече от 80 българи се състезават в конкурса „Най-изявените млади личности на България“

Финалът на конкурса ще се проведе в Пловдив

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 12:59 2673 0

Повече от 80 кандидатури бяха подадени в четвъртото издание на конкурса „Най-изявените млади личности на България“, който се организира от Junior Chamber International – България (JCI България).

25 изявени експерти в различни области като политика, здравеопазване, журналистика, неправителствен сектор и наука ще определят тазгодишните десет победители.

„За мен е изключителна чест да бъда член на журито. Щастлива съм, че в България има толкова амбициозни млади хора със смели идеи и желание да направят света по-добро място“, споделя д-р Елиза Георгиева, учредител на Фондация „Св. Иван Рилски“.

Конкурсът е част от световноизвестния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”) и се провежда в над 100 държави. Процесът по кандидатстване и отличаване на ТОП 10 на „Най-изявените млади личностни на България” протича в 3 етапа: номиниране на кандидати, административна оценка и групова оценка на журито. Победителите ще представят България на международния конкурс в Индия.

След етапа на административна оценка вече са известни двадесетте млади личности между 18- и 40-годишна възраст, които ще се състезават за отличие в десетте категории:

  1. Бизнес, икономика и/или предприемачество;
  2. Политика, право и/или постижения в държавната администрация;
  3. Академични постижения или лидерство;
  4. Културни постижения;
  5. Морално лидерство и/или защита на околната среда;
  6. Заслуги към децата, световния мир и/или правата на човека;
  7. Хуманитарно и/или доброволческо лидерство;
  8. Научни и/или технологични разработки;
  9. Личностно развитие и/или постижения;
  10. Иновации в медицината.

Победителите в „Най-изявените млади личности на България“ ще бъдат обявени на официална церемония на 31 май на Римския стадион в Пловдив от 19:00 ч. Входът е свободен за всеки, който иска да научи кои са 10-те млади българи - примери за подражание и двигатели на положителна промяна в страната.

Миналата година доц. Глухчева бе финалист в конкурса.

Актуална информация за конкурса ще намерите в сайта toyp.jci.bg и фейсбук страницата на конкурса

За Фондация „Свети Иван Рилски“:

Фондация „Свети Иван Рилски“ е създадена през 2012 год. с цел утвърждаване на модерното здравеопазване за подобряване качеството на живот на хората. През юли същата година е направена първата в България едноетапна операция за отстраняване на злокачествено образувание на гърдата и поставяне на силиконов имплант, дарен от фондацията. Основните й дейността се съсредоточават в развитие на здравеопазването за профилактика и рехабилитация на онкоболни, психологични консултации, закупуване и даряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, финансиране на магнитно-резонансна диагностика на млечна жлеза, мобилна стоматологична помощ в малките населени места. Някои от каузите, подкрепени от фондацията, са Защитеното жилище за лица с психични разстройства в село Драгаш войвода, община Никопол, набиране на средства за безплатни зъбни протези за възрастни хора и осигуряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата.

За наградите The Outstanding Young Persons (TOYP):

Наградите TOYP стартират по идея на Доуърт Хоус - президент на JCI USA през 1931г., а първото издание на конкурса е през 1933 г. От 1952 г. програмата се превръща в международна инициатива и националните организации на JCI я припознават като важна част от ежегодната си програма. Личности като Джон Кенеди, Орсън Уелс, Бениньо Акино, Хенри Кисинджър, Едуард Шрайер и Джон Фицджералд са само някои от отличените в конкурса през годините.

За Junior Chamber International (JCI) и JCI България:

JCI е международна неправителствена организация, която обединява активни и амбициозни хора между 18 и 40 годишна възраст. Създадена през 1915 г. в щата Мисури (САЩ) и има над 200 000 членове в над 120 държави по целия свят. JCI България e създадена през 2011 и има 5 локални секции: JCI Sofia, JCI Plovdiv, JCI Varna, JCI Pleven и JCI Svishtov. Организацията оперира в няколко области – бизнес инициативи, социални дейности и международни проекти. JCI България има установени взаимоотношения с БТПП, Уницеф, Президентството на Република България, AIESEC, СУ, ВУЗФ, както и с редица неправителствени организации и медийни партньори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !