Повече от 90% от боклука в Тихия океан идва от 6 държави

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2022 в 06:41 13944 1

Изваждане на пластмаса от Голямото тихоокеанско петно от боклук от системата за почистване на океани System 002 на проекта The Ocean Cleanup. В улова могат да се видят голям брой щайги и шамандури, произхождащи от риболовни дейности. Кредит: The Ocean Cleanup

Голямото тихоокеанско петно от боклук представлява огромната пластмасова супа, плаваща в Северен Тихи океан, която обхваща милиони квадратни километри. 

Екип изследователи от проекта "Почистване на океана" (The Ocean Cleanup) и Университета Вагенинген в Нидерландия се е заел да изясни какъв боклук се намира в Северното тихоокеанско боклукчийско петно (NPGP - Great Pacific Garbage Patch), откъде идва и кой е отговорен. 

Данните, установени чрез вземане на проби и тестове, показват, че повече от 90% от идентифицируемите отпадъци, които се въртят в петното от боклук, идват само от 6 държави, като всички те са държави, занимаващи се интензивно с индустриален риболов. Резултатите са публикувани в Scientific Reports.

Предишни изследвания показват, че в северната част на Тихия океан има гигантски остров от боклук, който плава на върха на субтропичниа океанска циркулация в северната част на Тихия океан. Учените изчисляват, че има десетки хиляди тонове боклук, най-вече от пластмаса, покриващ милиони квадратни километри. 

Изображение, очертаващо океанските течения и къде са най-големите пластмасови тихоокеански петна от боклук в океана. Кредит: www.theoceancleanup.com

В рамките на това ново проучване изследователите събират, сортират и изследват 6 000 парчета боклук от NPGP. Целта им е да открият източника на отпадъците. За тази цел са търсени думи, отпечатани върху отпадъците за идентифициране на езика или разпознаваеми символи например лого.

Изследователите установяват, че приблизително една трета от парчетата боклук са неидентифицируеми - те не могат да разберат за какви цели са служили или откъде са дошли. Те обаче установяват, че 26 % от уловените от тях отпадъци са свързани с риболовно оборудване. Установили са също, че пластмасовите шамандури и плувки съставляват около 3% от броя на намерените предмети, но заемат непропорционално голяма част от масата в NPGP - 21%.

Изследване на пластмасата в The Ocean Cleanup, анализ на предметите, уловени от System 001/B в Големия тихоокеански боклукчийски участък, в търсене на улики за произход въз основа на езика и кодовете на държавите. Кредит: The Ocean Cleanup

Изследователите успяват да определят държавата на произход на 232 предмета, като най-голям е процентът на предметите от Япония - 33,6%. Следва Китай с 32,3%, следван от Южна Корея с 9,9%. Следващите в списъка са САЩ с 6,5%, Тайван с 5,6% и Канада с 4,7%.

Заедно тези шест държави представляват повече от 92 % от идентифицируемите отпадъци, открити в NPGP.

Изследователите също така изчисляват, че е 10 пъти по-вероятно боклукът в NPGP да произхожда от риболовни дейности, отколкото от дейности на сушата.

Авторите на проучването стигат до заключението, че всичките шест държави, които са на първо място в класацията, участват редовно в мащабни риболовни дейности.

Проби от пластмаса, уловена в Голямото тихоокеанско петно от боклук от System 002, най-новата итерация на нашата система за почистване на океани: виждат се кутия (с видим японски текст), капани за змиорки и мрежи, които произхождат от риболовни дейности. Кредит: The Ocean Cleanup

Справка: Laurent Lebreton et al, Industrialised fishing nations largely contribute to floating plastic pollution in the North Pacific subtropical gyre, Scientific Reports (2022). DOI: 10.1038/s41598-022-16529-0

Източник: More than 90% of identifiable trash in North Pacific Garbage Patch comes from just six countries
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

05.09 2022 в 16:02

браво, чудесна статия с данни , които показват какво трябва да се прави, за да се получи силен видим резултат

а да не ни занимават да рециклираме пластмаса дето пак се заравя и гори, щото няма индустрия рентабилна, която да я използа ефективно