Повечето деца на съвременни жени и мъже неандерталци са били момичета

Никола Кереков Последна промяна на 11 април 2016 в 12:55 11616 2

Кредит Sebastien Plailly

След като в продължение на години се опитваме да секвенираме геномите на жени неандерталци, учените най-накрая са успели да се сдобият със секвенцията и на Y-хромозома от мъжки неандерталец. Така те открили, че тази хромозома е абсолютно различна от която и да е Y-хромозома при съвременните хора, живеещи днес.

Въпреки че има достатъчно свидетелства, че неандерталците и съвременните хора са се кръстосвали неколкократно през последните 100 000 години, ДНК в Y-хромозомата от мъжки неандерталец, който е живял в Ел Сидрон, в Испания преди 49 000 години не е била предадена на съвременните хора, докладваха учени наскоро в The American Journal of Human Genetics.

Откритието се съгласува с по-ранни изследвания, които са открили, че въпреки че съвременните азиатци и европейци са наследили между 1 и 3% от своето ДНК тъкмо от тези актове на кръстосване между техните предци и неандерталците, те нямат никакви участъци от неандерталско ДНК в своите Y-хромозоми. На основата на това може да се предположи, че жените Homo sapiens и мъжките неандерталци не са били напълно съвместими и че всъщност мъжките неандерталци може би са имали проблем със спермата си.

Новото изследване открива и първите следи какъв може да е бил този проблем: неандерталците от Ел Сидрон са имали мутации в три гена за компоненти на имунната система, включително един който води до производство на антигени, които предизвикват мощен имунен отговор в бременните жени, което ги кара да отхвърлят мъжките ембриони с тези гени. Така реално повечето деца плод на прякото кръстосването между съвременните хора и неандерталците най-вероятно са били момичета.

Така, въпреки че мъжките неандерталци и жените Homo sapiens вероятно са встъпвали в "романтични отношения" повече от веднъж през годините, те може да са били неспособни да произведат достатъчно здрави мъжки бебета, което може би е ускорило изчезването на неандерталците.

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

12.04 2016 в 01:33

Те можеби са тук...

1

11.04 2016 в 17:11

Те и сега повечето са неандерталци.