Повечето мравки са мързеливи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2015 в 13:48 4548 0

Оказва се, че повечето мравки са се отдали на dolce far niente (сладко нищоправене)

Смята се, че мравките са изключително трудолюбиви, но ново изследване показва, че това не е така.

Учени от Университета на Аризона, показаха, че повечето мравки от вида Temnothorax rugatulus, които живеят в иглолистните гори на Северна Америка, по цял ден не правят нищо, съобщава научно-популярният сайт NewScientist. Изследването е публикувано в списание Behavioral Ecology and Sociobiology.

Изследователите са наблюдавали пет мравуняци в лабораторията си. Те монтирали камери, които снимали мравките в течение на две седмици шест пъти дневно в продължение на пет минути.

Оказало се, че една четвърт мравките-работнички не правят нищо, а повече от 70% си почиват най-малко през половината от времето. И само малък процент от насекомите - 2,6% работят постоянно.

Инфографика на сайта sciencemag.org

Преди това изследователите са смятали, че мравките работят "на смени", но това проучване показва, че тези индивиди, които не правят нищо, си почиват през цялото време. Каква е причината не е известно. Има предположение, че те са или са твърде млади или твърде стари. Но има и други хипотези.

"Мравките могат да бъдат неактивни, пазейки силите си за спешни случаи или натрупват биохимични вещества, които защитават мравуняка" - коментира д-р Ан Дорнхаус (Anna Dornhaus) от Университета на Аризона.

Наскоро, при сходно изследване с други ципокрили насекоми - пчелите - бяха установени подобни резултати. Само около 20% от пчелите в кошера извършвали над 50% от общата работа по събиране на нектар и полен. Според авторите на това изследване, това не показва че повечето пчели са мързеливи, ами според тях съществува оптимално съотношение между заети и не толкова заети пчели, но още не се знае каква е причината за това. "Колкото повече работи една пчела, толкова по-кратко живее," твърди един от авторите. Така едни пчели може да почиват, докато другите работят усилено, осигурявайки по този начин по-широк интервал на продължителността на живота на пчелите-работнички.

За да установят дали "мързеливците" могат да са реално полезни, за един час учените убили всички пчели, които излезли да събират храна, като по този начин вероятно са отстранили по-голямата част от работливите 20% от колонията. За остатъка от деня много малко пчели излезли да събират храна, но още на следващата сутрин графикът на работата бил възобновен при обичайните си нива. Част от "мързеливите" пчели очевидно са заели мястото на бачкаторите. По този начин учените установили, че пчели в покой са също толкова способни да работят, но след като броя активни работнички стигнел нивата от 20%, останалите оставали в покой вътре в кошера, под формата на стратегическа резерва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !