Повечето от гигантските екзопланети въобще не са планети

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 декември 2015 в 17:21 20681 2

Кредит NASA/JPL-Caltech

Концепция на художник за кафяво джудже. Кафявите джуджета са по-масивни и горещи от планетите газови гиганти, но не разполагат с масата, необходима, за да станат гореща светеща звезда.

Повече от половината от обектите, които първоначално се считаха за гигантски екзопланети, всъщност са въртящи се една около друга двойки звезди, а някои са така наречените кафяви джуджета - малки студени звезди.

Това е установила група от изследователи, водени от Алесандре Сантерни (Alexandre Santerne) от Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço (IA, Порто, Португалия), анализирайки данните, събрани от космическия телескоп Кеплер.

Оказало се, че повечето "екзопланети" всъщност са втория основен обект в двойни звездни системи, които се въртят една около друга, съобщава Science.

Отдавна космическият телескоп на НАСА Кеплер търси вероятни екзопланети. Той проследява промените в яркостта на звездите, които подсказват, че пред звездата в този момент преминава планета. 

Този оптически ефект може обаче да има и други причини, като например двойка звезди, които обикалят една около друга под такъв ъгъл, че гледано от една гледна точка те периодично блокират светлината една на друга. В такъв случай астрономите обикновено трябва да използват друг телескоп, за да опитат да проверят, дали това наистина е сигнал за планета, а не *фалшиво-положителен резултат.

*"фалшиво-положителен" е термин, използван по-често в медицината и означава грешка в отчитането на данните, при която даден резултат неправилно показва наличие на някакво състояние.

Изследването, което се е провело между юли 2010 г. и юли 2015 г. започнало с всичките 8826 обекти в списъка на Кеплер, представляващи интерес (Kepler objects of interest - KOI). Броят им постепенно е намален до 129 KOI в близост до 125 целеви звезди чрез премахване на вече известни фалшиво-положителни резултати, звезди, които са твърде слаби, за да бъдат изследвани и кандидати с орбити с продължителност повече от 400 дни, за да бъде сигурно, че могат да се наблюдават най-малко 3 транзита.

Изследователският екип в продължение на пет години е проследил 129-те гигантски тела - кандидати за екзопланети с помощта на спектрографа SOPHIE на 1,93-метровия телескоп на обсерваторията, която се намира във Франция, Горен Прованс. Те обърнали внимание на малките колебания в движението на звездите.

Както докладват изследователите на конференцията Extreme Solar Systems III в Хавай, организирана от Американското астрономическо общество (AAS), почти 55% от кандидатите изобщо не са екзопланети, по-точно 52,3% всъщност са взаимно засенчващи се двойки звезди, а 2,3% са кафяви джуджета.

Сатерни (IA & университет в Порто), водещ автор на статията коментира: "Смяташе се, че надеждността на откритите от Кеплер екзопланети е много добра, че само между 10 и 20% от тях не са планети. Нашето спектроскопско проучване на най-големите екзопланети, открити от Кеплер, показва, че този процент е много по-висок, дори над 50%. Това има силни последствия за нашето разбиране на екзопланетите открити от мисията Кеплер".

Това заключение хвърля светлина върху мистериозния феномен, че повечето от тези обекти се въртят твърде близо до своите звезди, докато нашите Юпитер и Сатурн са на значително разстояние от Слънцето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2015 в 04:45

Ох... аплодирам усилието, но преведете го правилно! Майкъл Лиу нищо подобно не каза!

04.12 2015 в 23:34

При използване на този метод за търсене, резултатът си е даже много добър, а фалшивите сигнали идват от доволно близки по характер обекти, които имат не по-малка познавателна ценност.

Изобщо не разбира дедо поп фиксацията на всички по планетите. И то точно газовите гиганти, защото само тях виждаме. При това виждаме само тези с кратки орбитални периоди, защото ни трябват поне два за да разберем че има нещо. Ми като търсим горещи Юпитери, ще намираме горещи Юпитери. Газови гиганти като нашите тука с такъв метод ще ги видим със 100 години търсене и милиони пъти по-малка вероятност. Скалисти планети по този начин въобще не можем да намерим.