Пожар в най-голямата термална слънчева електроцентрала в САЩ

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 май 2016 в 15:03 8924 0

Неправилното поставяне на огледалата доведе до пожар в най-голямата термална електроцентрала на слънчева енергия в САЩ Айвънпа (Ivanpah).

Ivanpah Solar Electric Generating System има повече от 350 000 огледала, които фокусират слънчевите лъчи върху трите котли, разположени на височина от 140 м

Тези дни се случи пожар в най-голямата термална електроцентрала на слънчева енергия в САЩ. Пожарът бе угасен успешно, но на пожарникарите им се наложи да се изкачват на височина от около 100 метра.

Причината за пожара е грешка при фокусирането на редица огледала така, че лъчите им не се събират на един от котелите, а се насочват към електрически кабели, които се запалват. Представителят на компанията и оператор на централата заяви, че е още рано да се каже каква е причината за инцидента.

Пожарът бе лесно и бързо овладян, но премахването на последиците от него ще изисква повече време, защото запалването на кабели доведе до деформация на паропроводите. Веднага след инцидента, кулата е изключена и засега не се знае кога централата ще бъде пусната отново.

Централата произвежда електроенергия в количество, което е достатъчно за захранването на 140 000 домакинства в Калифорния. Като цяло, съоръжението разполага с три кули с котли и 350 000 огледала. Всяко от огледалата може да променя ъгъла и посока на наклона си от командния център. На всеки две седмици огледалата се мият през нощта. 

Централата е построена преди две години. Общата й стойност е 2,2 млрд долара. Площта на централата е 1.3 км2. Генерира 1 079 232 мегаватчаса електроенергия годишно. Инсталирана мощност: 392 мегавата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !