Прах от Африка е повлиял на климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2016 в 11:38 6555 0

Кредит MODIS Rapid Response Team/Goddard Space Flight Center/NASA

Прах от пустинята Сахара през 2012 г. Изследователите са открили, че потокът бил далеч по-малко прашен преди между 5000 и 11000 години, тогава е съдържал само половината от количеството прах, който се транспортира днес.

Преди 11 хиляди години, по време на Холоцена пустинята Сахара е била по-зелена, по-влажна и по-обитаема, отколкото е сега. 

Учените намериха доказателства, че една от причините за промените в климата е прахът от Африка, съобщава сайтът на Масачузетския технологичен институт (MIT).

Изследването е публикувано в Science Advances.

"В Сахара е имало големи селища на хора, които са водели начин на живот, който днес вече е немислим. Археолозите са намерили рибарски куки в центъра на Сахара, който сега е напълно безлюден. Очевидно е имало повече вода и влага", - заяви Дейвид Макгий (David McGee), доцент от катедра "Науки за земята, атмосферата и планетология" в Масачузетския технологичен Институт. 

Повишената влажност говори, че в Сахара през холоцена е имало редовни мусони. Смята се, че на това са повлияли бавните колебания на земната ос, заради които през лятото северното полукълбо получава повече слънчева светлина, океаните и земята се нагряват и Северна Африка получава повече водна пара. Буйната растителност в Сахара е способствала допълнително за овлажняването на земята. 

Опитите да се моделира тази ситуация въз основа на познатите фактори, не дават нужната влажност в Сахара, което означава, че нещо се изпуска.

Макгий и екипът му предполагат, че мусоните са били по-силни поради по-малкото количество прах. Учените стигат до този извод, след като правят оценка на прашните ветрове в Африка през последните 23 хиляди години, от края на последния ледников период до наши дни.

Те проследяват пътя на праха на далечни разстояния и къде прашните частици могат да се утаят. Така те откриват прах от Сахара на Бахамските острови в Карибско море. Учените проучват проби от прах от сондажни кладенци, събрани на Бахамите още през 80-те години и изследват техния химически състав. Установено е, че приблизително преди 16 хиляди години, емисиите прах са били двойно повече от сега. Между 5000 и 11000 хиляда години емисиите отслабват и стават, напротив, двойно по-малко от сега.

Компютърно моделиране показа, че намаляването на емисиите на прах е довело до увеличаване на температурата на морската повърхност с 0,15 градуса по Целзий и това е довело до увеличаване на водната пара над Сахара. 

"Моделиране показа, че дори относително незначително влияние върху температурата на морската повърхност може да има силно влияние върху влажността и вятъра и над северния Атлантически океан, и над Северна Африка" - заяви Макгий.

Отбелязвайки, че следващата ключова стъпка е да се намали несигурността в моделирането на въздействието на праха в областта на климата, той добавя: "Ние не казваме, разширяването на мусонните дъждове до Сахара се дължи единствено на въздействието на прах. Ние твърдим само, че трябва да научим доколко силно е било влиянието на праха, за да разберем миналото и бъдещето на климата,"  - коментира ученият.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !