Прашните бури на Марс не са само прах - те са пълни с вода

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 април 2019 в 07:00 5044 0

Прашна буря на Марс, заснета от Mars Express на Европейската космическа агенция. Кредит: SA/Roscosmos/CaSSIS, CC BY-SA 3.0 IGO

Прашните бури на Марс не са само прах - те също така са пълни и с вода.

Сателит, който обикаля около Марс, направи най-подробните измервания за това, как тези редки събития улавят водата на по-ниски височини, което може да помогне да се разкрие какво се е случило с водата, която е била някога в изобилие на Червената планета, съобщава NewScientist.

През 2018 г. най-голямата регистрирана прашна буря обикали целия марсиански глобус, толкова плътна, че скри повърхността от Слънцето и погуби марсохода Opportunity. Апаратът ExoMars Trace Gas наблюдаваше тази катастрофална буря от орбита. Точно преди залез слънце и точно след изгрев слънце на Марс, той изследва атмосферата, за да определи как прашната буря поглъща слънчевата светлина.

Ан Карин Вандаел (Ann Carine Vandaele) от Кралския белгийски институт за космическа аерономия и нейните колеги използват тези данни, за да определят как се държи водата в бурята. Те откриват, че точно преди бурята в атмосферата има облаци от воден лед, но водната пара е на не повече от 40 километра над повърхността. Това се променя няколко дни по-късно, когато водните пари се появяват на височина от 40 и 80 километра, очевидно заменяйки облаците от воден лед.

Това вероятно се случва, защото прахът поглъща топлината, затопля атмосферата и я кара да циркулира по-бурно, което предотвратява образуването на ледени облаци, пояснява Вандаел.

Екипът смята, че наблюдавайки как се образуват прашните бури, можем да разберем какво ги причинява.

„Надяваме се да видим нещо, което става в началото на прашните бури, което би могло да обясни защо се случват“, отбелязва Вандаел.

Прашните бури раздуват атмосферата, което улеснява отнасянето на газовете в космоса, включително водните пари, така че това може да помогне да се обясни как Марс е станал толкова негостоприемен .

"Сигурни сме, че в миналото Марс е бил по-влажен и по-топъл, но трябва да разберем къде е отишла водата", коментира Вандаел. Разбирането къде отива по време на атмосферни събития сега е само първата стъпка”.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !