Правителството предлага ратификация на споразумението с Европейската космическа агенция

ОFFNews Последна промяна на 30 септември 2015 в 15:23 2175 0

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното през април т. г. споразумение за европейска кооперираща държава между българското правителство и Европейската космическа агенция.

Европейската космическа агенция е междуправителствена организация, която реализира космическата политика на ЕС. В дейността й участват още Швейцария, Норвегия, Канада, а редица страни водят преговори за бъдещо участие.

Присъединяването на страната ни към дейността на агенцията ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги. Споразумението ще стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. То ще насърчи създаването на нови работни места във високотехнологични сектори на индустрията и услугите.

Правителството одобри днес и проект на споразумение между българското Министерство на образованието и науката и Министерството на гражданските въпроси на Босна и Херцеговина за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Споразумението е израз на стремежа на двете страни да подкрепят и развиват двустранното сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите на основата на равноправието и взаимната изгода, се казва в съобщение от правителствената пресслужба. То предвижда осъществяване на съвместни изследвания, обмен на учени и специалисти, на научна и технологична информация, провеждане на съвместни научни конференции, симпозиуми и семинари и др.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !