19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Празник в Поморие за деня на делфините

Международен ден на делфините - 5 юни 2015

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 юни 2015 в 13:31 74040

На 5 юни 2015 в 23 държави ще бъде отбелязан Международния ден на делфините. За първи път в България се провежда този празник в гр. Поморие, Посетителски център „Поморийско езеро“ на 5 юни 2015 от 11 ч.

Събитието се организира от Зелени Балкани с официалното партньорство на ACCOBAMS (Споразумение за опазване
на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан).

Тази дата съвпада и с Деня на околната среда, така ще се слеят и двата празника.

"Поканени са малки и големи, за да научат от презентацията ни за трите вида морски бозайници, които се срещат в Черно море и методите за тяхното проучване. Участниците ще имат възможност и да разгледат изложбата ни за китоподобните, както и да разберат какво правим, за да ги опазваме." - обявяват организаторите.

В Черно море се срещат три вида китоподобни от подразред зъбати (Odontoceti). Представители на семейство Делфини (Delphinidae) са обикновения делфин (Delphinus delphis) и бутилконосия делфин, афала (Tursiops truncatus).

Представител на семейство Морски свине (Phocoenidae) е морската свиня, муткур (Phocoena phocoena). Към момента и трите представителя на китоподобните в Черно море са определени като отделни черноморски подвидове от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) и са включени в Червения списък на застрашените видове.

Черноморския бутилконос делфин, афала (Tursiops truncatus ssp. ponticus) и черноморската морска свиня, муткур (Phocoena phocoena ssp. relicta) са в категория „застрашен”; черноморски обикновен делфин (Delphinus delphis ssp. ponticus) е в категория „уязвим”.

Повече информация на страницата на събитието.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.