Празнуваме Световния ден на водата 22 март (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2022 в 00:00 16962 0

Кредит worldwaterday.org

Всяка година на 22 март се отбелязва Световният ден на водата, една инициатива с цел да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му.

Като международен празник е предложена през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Общото събрание на Обединените нации определи 22-ри март, 1993 като първия Световния ден на водата.

Всяка година Световния ден на водата подчертава специфичен аспект от проблемите на водата.

През 2022 г. темата е „Подземните води – да направим невидимото видимо“.

Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Извън погледа ни, под краката ни, подземните води са скрито съкровище, което обогатява живота ни.

Почти цялата течна сладка вода в света е подземна. Заради изменението на климата състоянието на подземните води все повече ще се влошава. Контролът на този ценен ресурс е задължение на всички сега, за да се осигури устойчиво бъдещето на човека и природата.

Подземната вода често е по-евтина, по-удобна и по-малко уязвима към замърсяване в сравнение с водите на повърхността. Следователно, тя често се използва за обществено водоснабдяване. Но замърсените подземни води са по-трудно видими и по-трудни за пречистване от замърсените реки и езера. Замърсяването им най-често се дължи на изхвърлянето на отпадъци на повърхността, като например промишлени и битови химикали, торове и пестициди, отходни води и утайките им.

В Световния ден на водата, 22 март 2022 г., ще се проведе „основно“ събитие в чест на Световния ден на водата. Домакин на 9-ия Световен форум по водите в Дакар, Сенегал, събитието ще бъде посетено от държавни ръководители и видни лидери на водния сектор и ще включва представяне на ключовите констатации в Доклада на ООН за световното развитие на водите за 2022 г.

БАН ще отбележи Световният ден на водата 22 март заедно с Световният ден на метеорологията 23 март с двудневен форум. Инициативата е на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !