Преди 18 хиляди години хората са опитвали да опитомят най-опасните птици в света

Казуарите са опитомявани хиляди години преди опитомяването на кокошките

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2021 в 00:02 21689 0

Кредит: wallpaperflare.com

Международен екип от изследователи показа, че хиляди години преди опитомяването на кокошките, местните жители на Нова Гвинея са събрали яйца от казуар, за да ги отгледат до зряла възраст. Това откритие може да е доказателство за най-ранния пример за опитомяване на птици в историята.

„Това поведение, което виждаме, е хиляди години преди опитомяването на кокошките“, подчертава Кристина Дъглас (Kristina Douglass), асистент по антропология и африкански изследвания в Университета на Пенсилвания. "И това не е някаква дребна кокошка, това е огромна украсена нелетяща птица, която може да ви изкорми. Най-вероятно е била порода джудже, която тежи 20 килограма."

Казуарите са красиви нелетящи птици, които живеят в тропическите гори на Нова Гвинея и североизточна Австралия и се считат за една от най-опасните птици.

Изданието от 2004 г. на Книгата на рекордите на Гинес ги класифицира като една от най-опасните птици на планетата. Това са големи животни, достигащи 1,5-1,8 метра височина, някои екземпляри израстват до два метра. Теглото им достига 60 килограма, така че казуарите са най-големите птици в Австралия и вторите по големина в света след щрауса.

Кредит: wallpaperflare.com

Досега не се знаеше много за техния живот, тъй като казуарите избягват срещите с хора и свиват гнезда високо - до две хиляди метра над морското равнище и повече. Активни са през нощта. Вероятно поради рядкостта и красотата си, казуарите са станали свещени за много местни култури.

Ако птицата все пак види човек, тя може да го атакува - с помощта на силните си крака и острите ножове нокти, подобни на кинжал. Ранени са изключително опасни. Ударите им водят до тежки наранявания и са известни фатални резултати от подобни срещи. Тези птици дори не се препоръчват да се държат в зоологически градини поради честотата и тежестта на нараняванията, нанесени на работниците в зоопарковете. 

Месото от казуар има добър вкус, цветните пера служат като украшение за аборигените от незапомнени времена, а ноктите са използвани като върхове на стрели. Вероятно са ловувани от древни времена. 

Кредит: Kristina Douglass et al

Учени от университетите в Кеймбридж и Пенсилвания, Института Смитсониън (САЩ), университетите в Отаго (Дания), Куинсланд и Австралийския национален университет са изследвали останките от кости и яйца от казуар, намерени на археологически обекти в Нова Гвинея.

След като проучват подробно находките, изследователите предполагат, че преди около 18 хиляди години местните жители целенасочено са събирали яйцата на казуари (които са били на късен етап от ембрионалното развитие), за да ги отглеждат в плен. Това изглежда е вярно, тъй като казуарът, подобно на патиците и други видове птици, възприема първия обект, видян след излюпването си като майка. По този начин това откритие може да е доказателство за най-ранния пример за опитомяване на птици в историята.

Справка: Late Pleistocene/Early Holocene sites in the montane forests of New Guinea yield early record of cassowary hunting and egg harvesting
Kristina Douglass et al., PNAS October 5, 2021 118 (40) e2100117118; https://doi.org/10.1073/pnas.2100117118

Източник: Late Pleistocene humans may have hatched and raised cassowary chicks
Penn State

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !