Предшественик на бозайниците е водел битки със зъби като сабя много преди динозаврите

Кристин Каменова Последна промяна на 17 юли 2015 в 12:16 7208 0

Кредит Voltaire Paes Neto

Представа на художник на противоборството на два T. eccentricus в южната част на Бразилия

Терапсидите са изчезнал вид влечуго от епохите Перм и Триас, близки по характеристики с предшествениците на бозайниците. Tiarajudens eccentricus е живял преди 270 милиона години - много преди динозаврите, които са доминирали чак 100 милиона години по-късно.

Дори само името на животното - Tiarajudens eccentricus ("ексцентричен") предполага страностите, с които става известно. Ексцентризмът се крие в това, че то е смесица от много видове.

Терапсидите са имали огромни кучешки зъби, наподобяващи резци и още много други из цялата си уста - и въпреки това са били тревопасни. Благодарение на неотдавнашни открития на вкаменелости, учените обясняват, че зъбите, които приличат на саби, най-вероятно са били използвани от животинките, за да се фукат с тях или за да ги забиват в противника в двубои по време на размножителния период.

Докладът за откритието е публикуван в Royal Society Open Science .

"Освен кучешки зъби като на съблезъба котка, дълги цели 12 см, влечугото имало и резци на кон, предназначени за лесно откъсване на трева и кътници на капибара, удобни за гризене." - споделя оживено Джуан Сайзниръс ( Juan Cisneros) от университета "Universidade Federal do Piaui" пред National Geographic през 2011 година.

Няколко години по-късно - 2015, Сайзниръс и колеги са направили повече проучвания за животното и неговите фосили, като споделят, че са установили прилики и с три вида елени - воден, кабарги и мунтажаки.

воден елен елен кабарги мунтажаки



"Тези елени, подобни на вампири използват своите бивни, за да драскат и дерат, а не да се впиват в тялото на противника си по време на размножителния сезон. Най-вероятно, при вида T. eccentricus са използвали и своите саби по същия начин, което би обяснило липсата на следи от износване по тях." - допълва Сайзниръс.

Но освен този вид сражение, през Пермския период, се е появило и друго - блъскането с глави. Последното било често използвана стратегия от dinocephalia - друг вид тревопасно, известно с коравото си чело.

Учените твърдят, че познатите ни типични поведенчески белези на неозойските бозайници са се формирали в следствие образуваните тогава сухоземно-тревопасни общностни.


Екипът дори установил, че T. eccentricus има свой близък роднина, на име - Anomocephalus africanus. A. africanus също е изчезнал вид и също като нашия терапсид е имал всевъзможни зъби в устата си, но за жалост не е бил толкова добре въоръжен - бил е без саби. Невъоръженият A. africanus обаче не е живял редом със своя братовчед в Бразилия, а в Южна Африка, още докато е била част от Гондвана.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !