17 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Предсказано е смъртоносно слънчево изригване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 октомври 2017 в 14:35 61640
Снимка: NASA / SDO

През следващите сто години ще се случи мощно слънчево изригване, което ще доведе до нарушаване на енергийната система в целия свят, повреди по сателитите и други аварии.

Получените техногенни аварии могат също да доведат и до човешки жертви.

Това заключение бе направено от американски специалисти от Харвардския университет, съобщава New Scientist.

В статия, публикувана в The Astrophysical Journal, учените анализират данните за станалите в миналото слънчеви изригвания. Те оценаихяват вероятността за възникване на мегаизригвания, включително такива, които увеличават яркостта на Слънцето с 30% и са в състояние да "издухат" озоновия слой на Земята.

Смята се, че по време на тези събития се отделя енергия от около 1036 ерга, която е с няколко порядъка по-висока от обичайната яркост на слънцето (1033 ерга в секунда). При някои звезди от слънчев тип са регистрирани още по-силни изригвания, до 1038 ерга. Такива изригвания настъпват обаче веднъж на 20 милиона години.

Според заключението на изследователите, по-често се наблюдават по-слаби мегаизригвания (около 1032). Така слънчевата "супербуря" от 1859 г. доведе до геомагнитна буря, известна като събитието Карингтън. То предизвика срив на телеграфната мрежа в Европа и САЩ, както и ярки полярни сияния в ниски географски ширини. С висока степен на вероятност подобно събитие ще се случи преди края на XXI век, в резултат на което ще излязат от строя сателити, пътниците на самолетите ще получават високи дози радиация, както и ще се наруши работата на енергозахранващите системи и системите за охлаждане на ядрени централи. Аварии могат да засегнат глобално планетата.

"На Слънцето обикновено се гледа като на приятел и източник на живот, но може да бъде и обратното", коментира Ави Льоб (Avi Loeb) от Харвардския университет. "Просто зависи от обстоятелствата".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.