Предците ни са живели в жилища от лъвска кожа

Георги Гърков Последна промяна на 27 октомври 2016 в 14:42 3417 0

Скелетна структура на Panthera spelaea.

Ново изследване, публикувано в списание PLoS One, подсказва, че по времето на последния ледников период нашите предци вероятно са ловели страшните пещерни лъвове и са използвали кожата им за направата на подслон.

Тясно свързани и сходни по размер на днешните лъвове, пещерните лъвове (Panthera spelaea) някога са обитавали обширни области от Европа, Азия и Северна Америка до изчезването им преди 14 000 години, когато ледниците започнали да се отдръпват от земната повърхност. Екип, ръководен от Мариан Куето (Marian Cueto) от Университета в Кантабрия, е открил доказателства, че наши предци са одирали кожата на пещерни лъвове в пещерата La Garma, която е разположена в днешна Испания.

"Запечатана от скално свлачище в последните 16 000 години, La Garma прeдставлява добре запазена картина на палеолитния живот, включваща в себе си от човешки погребения и върхове на копия до гравирани кости на коне и пещерни рисунки.", пише New Scientist. Но ключова в новото откритие е колекция от кости на пръсти (дистални фаланги), за които се смята, че принадлежат на един единствен пещерен лъв.

Пещерна рисунка

Костите показват тънки белези, подобни на тези, които се получават когато съвременните ловци смъкват лъвската кожа с цел да запазят ноктите на крайниците, прикрепени към нея. Белезите са доказателство за далечното съществуване на умел палеолитен майстор, който е имал както конкретно намерение, така и предишен опит.

Костите били открити сред останките на едно от трите каменни жилища в по-ниската галера на пещерата. Затова екипът подозира, че кожата може да е служела някога за негов покрив. Това е така, защото костите са намерени да лежат в околността на едно от жилищата, насред външните стени.

Предишни открития от германските Алпи подсказват, че ловът на пещерни лъвове е бил широко разпространен, макар и рядко, събитие, което вероятно е оказало малък принос за тяхното изчезване, в допълнение на промяната на климата.

Но защо предците ни са го правели? "Задачата е била рискована и опасна", коментира Куето. "Но не е възможно да знаем дали дейността е била колективна или индивидуална със социални и ритуални измерения."

Екипът сега проучва възможността други месоядни животни, чиито фосили също са открити в La Garma, да са били одирани по подобен начин. Сред тях попадат хиени, лисици и мечки. Голяма част от пещерата предстои да бъде проучена и може би ще хвърли още светлина на скритото ни минало.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !