Престижна награда за международен колектив с участието на български учен

Наградата “Катма” е учредена през 2003 г. със спонсорството на известния американски орнитолог Робърт Сторър

НАУКА OFFNews Последна промяна на 27 юли 2016 в 13:00 2721 0

Кредит БАН

Орнитологичното дружество Купър (Cooper Ornithological Society) САЩ, е научно сдружение, което ежегодно присъжда няколко престижни научни награди за високи изследователски постижения в областта на изучаването на птиците.

През 2016 г. наградата “Катма” е присъдена на международен авторски колектив с участието на проф. Павел Зехтинджиев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Наградата се дава за публикацията в списание Science, озаглавена “Скритата цена на заразяването с паразити: хроничната малария ускорява деградацията на теломерите и остаряването на птиците” [Asghar M., Hasselquist D., Hansson B., Zehtindjiev P., Westerdahl H., Bensch S. 2015. Hidden costs of infection: Chronic malaria accelerates telomere degradation and senescence in wild birds. Science 347: 436–438.]

Наградата “Катма” е учредена през 2003 г. със спонсорството на известния американски орнитолог Робърт Сторър. В нейния статут се посочва, че наградата цели да стимулира развитието на нови идеи, които биха способствали за развитието на ново мислене в областта на биологията на птиците.

Тя се присъжда на автори в областта на орнитологията, чиито статии предлагат неконвеционални идеи или иновативни подходи и са добре аргументирани с доказателствен материал.

На снимката: Биологичната експериментална база “Калимок” (с. Нова Черна, Силистренска област) на ИБЕИ – БАН, където са извършени съществена част от експерименталните изследвания, отразени в наградената публикация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !