14 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Превърнаха листа на спанак в тъкан на сърдечен мускул (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 март 2017 в 09:10 68561
WPI

Учени откриха нов начин да отглеждат човешки тъканни клетки на сърцето, използвайки съдовата система на растенията. Този метод може ще помогне на многобройните жертви на инфаркта.

Проучването на изследователи от Политехническия институт Уорстър (Worcester Polytechnic Institute - WPI) в Масачузетс ще бъде публикувано в майския брой на списание Biomaterials

Учените отстраняват от листата на спанака всички растителни клетки. Листът става прозрачен и крехък, но съдовата система му остава непокътната. Останалият "скелет" на листа се състои от целулоза, естествено и безвредно вещество.

"Целулозата е биосъвместима и вече е използвана в регенеративната медицина", разказва авторът на изследването проф. Глен Годет (Glenn Gaudettet) на страницата на института.


Изследователите след това пускат подобна на човешка кръв течност през съдовата система на спанака​ и поставят клетки от сърцето на човек в листа.

"Това, което се опитваме да направим, е да отгледаме сърдечен мускул в лист спанак, който след това може да се захрани от източник на кръв по вените вътре в листа", обяснява Годет. "Теоретично може да се разработи мускул, който да замени мъртвата​ тъкан в сърцето", отбелязва Годет.

Освен на спанак, екипът успешно отстранява клетки от магданоз, Artemesia annua (сладък пелин), и фъстъчени корени. Те очакват техниката да сработи при много растителни видове, които могат да бъдат адаптирани за регенерация на тъканите.

"Листото на спанак може да е по-подходящо за силно кръвоснабдена тъкан като сърдечната тъкан, докато цилиндричната куха структура на стъблото на Impatiens capensis може да е подходяща за артериална присадка. От друга страна, проводящата тъкан на дървото може да бъде полезна за костното инженерство, поради нейната относителна здравина и геометрия", пишат авторите.

Растенията и животните имат коренно различни подходи към проводящата тъкан за течности, химикали и макромолекули, но все пак има изненадващи прилики в техните мрежови съдови структури, отбелязват авторите. Използването на растения като основа за тъканното инженерство има и икономически и екологични ползи. 

Учените отбелязват, че все още има много работа, но изследването изглежда обещаващо.


+ 0
- 0
Спанака вампир, за Попай моряка.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.