През 15-ти век в Европа е имало мистериозен "ледников период"

Ниските температури причиняват глад и катаклизми в цяла Европа.

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2016 в 10:54 14533 0

Фрагмент от картина на полския художник Яцек Йерка.

Историци и учени, изучаващи климата, откриха нова информация, която говори, че през 30-те години на 15-ти век в Европа е настъпил мистериозен "ледников период", период на силен студ и непостоянно време, което го прави едно от най-трудните десетилетия през последното хилядолетие.

Понижаването на температурите причинява глад, болести и бедност в целия субконтинент. 

Изследването е публикувано в списание Climate of the Past.

По време на изследването учените проучват исторически архиви и използват климатични модели, за да сглобят картината на климата през 1430-те и опустошителните социални последици от лошото време.

"Разбрах, че нещо необикновено се е случило в климата през 30-те години на 15-ти век", разказва историкът от университета в Берн, Швейцария, Шантал Камениш (Chantal Camenisch). 

Жестоко време

30-те години на 15-ти век са особено тежки в Холандия, Белгия, северна Франция и Люксембург. В Шотландия хората са използвали огън, за да разтопят замръзналото вино в бутилките, а в Централна Европа реките и езерата замръзват. Дори и в южната част на Франция и на юг чак до централната част на Италия студове на зимата продължават до края на април.

Това засяга неблагоприятно реколтата, довежда до покачване на цените на храните и причинява повсеместен глад.

"За хората това означава, че са страдали от глад, боледували са и много от тях умират", разказва Шантал Камениш. "Заради серия от изключително студени зими с ниски температури, продължаващи до края на април и май, младите зърнени култури замръзват, както и лозята и друга селскостопанска продукция". "Епидемии вилнеят на много места. Гладът и епидемиите увеличават процента на смъртност", добавя тя.

Лош късмет

Заинтригувани от това описание, учените засичат данните за това ледено десетилетие с естествените климатични архиви като годишните пръстени на дърветата, поленови седименти на дъното на езерата, органични включения в ледени ядки от Гренландия и други климатични маркери.

Учените обединяват тази информация с климатичните модели, за да се изградят представа за климата през 30-те години на 15-ти век в Европа.

"Климатичните условия по време на 30-те години на 15-ти век са много специални. Със своите много студени зими и нормално топло лято, това десетилетие е единствено по рода си през 400-те години изследвани данни от 1300-1700 от н.е.", отбелязва Катрин Келер (Kathrin Keller), специалист по модели на климата в Центъра за изследвания на измененията на климата Oeschger, Берн.

Микроскопски изглед на слоести наноси от езерото Zabinskje в Полша (Christoph Butz, University of Bern)

Регоистрираните няколко вулканични изригвания и слънчевата активност по това време не са достатъчно, за да се обясни цялостния климатичен модел, заяви Келер. Те са само естествени вариации на европейския климат. Екстремните метеорологични условия са причинени от комбинация от природни фактори, съвпадащи по време.

Може да се повтори тази история?

Малко е вероятно, но не е невъзможно да изпитаме необичайно тежки периоди като този отново, коментира Келер. "В сравнение с 15 век, ние живеем в свят, който е много по-топъл. Като следствие ние сме засегнати от климатични крайности по различен начин – екстремният студ е по-малко студен, топлинният максимум е по-горещ". 

Все пак, учените казват, че може да се извлекат поуки от този период. "Нашия пример е предизвикателство за обществото и показва необходимостта да се подготвим за екстремните климатични условия, които може да настъпят рано или късно",  - заяви Кяамениш.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !