19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

През 1639 г. колежът на малкия град Нютаун получава името Харвард

| На този ден 13 март 92961
Снимка: Wikimedia Commons

На тази дата, 13 март, през 1639 г. един от най-престижните университети в света получава името си - Харвард.

Всъщност историята на колежа, люлка на американски президенти и нобелови лауреати, започва през октомври 1636 г., когато законодателният съвет на колонията на залива Масачузетс решава да отдели 400 паунда за образователна институция. С тези пари е закупена ферма в град Нютаун, назначен е учител и са събрани ученици.

Две години колежът съществува без име, докато не наследява половината от имотите, 779 паунда, и цялата библиотека на Джон Харвард Прист с около 400 тома. Той е бил възпитаник на Кеймбридж, но прекосява океана, бягайки от преследването на пуританите от англиканската църква.

Благодарните наследници увековечават името на благодетеля.

Между другото Нютаун предизвикателно се преименува на Кеймбридж.

После колежът се превръща в университет и успява да навакса и да изпревари английския си съименник по престиж.

Възпитаници на Харвард са 8 американски президенти, повече от 30 чуждестранни държавни глави, 188 живи милиардери. Към март 2020 г. 160 носители на Нобелова награда, 18 носители на медала Филд и 14 носители на наградата Тюринг са свързани с университета като студенти, преподаватели или изследователи. Освен това студенти и възпитаници на Харвард са спечелили 10 награди Оскар, 48 награди Пулицър и 108 олимпийски медала.

Библиотеката на Харвардския университет е най-голямата академична библиотека  в света, включваща 79 отделни библиотеки, притежаващи около 20.4 милиона тома.

Харвард има целеви капитал (endowment) на стойност 40,9 милиарда долара, което го прави най-богатата академична институция в света.


+ 4
- 3
а по тва време тая година беше на жестокото ..... в българия подкрепяно от масоните ..
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.