Ден за хомеопатичните вицове и защо все пак хората търсят хомеопати

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2022 в 00:00 28004 0

На тази дата, 10 април 1755 година, е роден основателят на съвременната хомеопатия, Кристиян Фридрих Самуел Ханеман. Хомеопатията открива случайно - Ханеман превежда книгата на „Лекарствени вещества“ на английския лекар Уилям Кълън. Мислите на Кълън провокират Ханеман започна да експериментира върху себе си. Той гълта хинин и открива у себе си симптоми на маларията, взема друго лекарство и усеща, че се разболява от онова, което би трябвало да се излекува. В резултат на това Ханеман стига до заключението, че лекарствата причиняват в здрав организъм заболяване, срещу което са предназначени, а малките дози действат различно от големите.

Днес имаме повод е да си припомним някои забавни анекдоти за тези фалшиви лекарства.

Разказва се, че Хайнрих Хайне пътувал с влак до Париж. Негов приятел му дал салам да занесе на свой познат, лекар - хомеопат. Поетът изял почти целия салам. Пристигайки в Париж, той му занесъл малко парченце. И обяснили, че тъй като хомеопатията смята, че пренебрежимо малка доза лекарство дава ефект, това трябва да е приложимо и за салама.

*

Ето една шега от великия Джеймс Ранди, свързана нелогичния принцип на хомеопатията, че разреждането на "лекарството" увеличава ефективността му:

"32-годишен мъж от Флорида почина след предозиране на своя хомеопатичен режим.
Забравил е да си изпие хапчетата."

*

Проблемът с хомеопатията е, че има твърде много хомеопати. Би било по-ефективно, ако те се разредят малко, да речем един хомеопат на десет трилиона души...

*

Хомеопатията лекува успешно дехидратация.

*

Току-що издържах изпита си по хомеопатия, но не беше лесно...Не можах да се концентрирам.

*

И ако тези вицове ви се струват "безсолни" и "безвкусни", все пак става въпрос за хомеопатия, а основен принцип ѝ е разводняването. 

Наистина ли желаете водата да помни всичко?

Добре, нека да приемем, че водата наистина има "памет". Представете си колко "спомени" ще има в нея, какъв път изминава една водна капка в кръговрата си, с колко вещества влиза в контакт.

Голяма част от водата, която пием е преминала през пикочните пътища на хора и животни, през канализационните системи, дъждовните облаци и какво ли още не.

Ако водата е толкова чувствителна към мисли, контакти, каква информация би събрала след няколко кръговрата?  И в бъркотията от толкова "спомени" как хомеопатите разчитат водата да "избере" някое от милионите вещества, с които е била в контакт , точно то да лекува?

Прочетете "Водата, която пиете от чешмата, е била изпивана досега поне 10 пъти", за да разберете, че вече използваме уринотерапия, без да знаем"

В продължение на векове практиката на хомеопатията е била осмивана от истинските учени и лекари, че никога не е имало нито едно доказателство в подкрепа на нейната ефикасност. Всяко двойно-сляпо клинично изпитване досега показва, че хомеопатията не се справя по-добре от това, което би се очаквало от плацебо.

Принципът "Лекувай подобното с подобно" поставя в основата на нова медицинска наука, която той нарича хомеопатия. Интригите на "алопатите", които практикуват обичайните методи на лечение, довеждат до това, че със специален кралски указ Ханеман е бил забранен да разпространява собствените си лекарства. В крайна сметка той се премества в Париж, където има успех.

И след двеста години хомеопатията все още се практикува, въпреки че в много страни е обявена за безполезна и дори вредна.

Защо при толкова много доказателства срещу хомеопатията, хората все още се обръщат за помощ към хомеопати?

Има няколко причини. Първата е широко разпространеното непознаване на химията. Идеята, че химично вещество може да промени ефекта си въз основа на разреждане, е абсурдна за всеки, който е учил химия. Такава е и идеята за 100C разреждане. След като преминете над 13C, не остават молекули от първоначалното вещество. Но твърде много хора са проспали курсовете си по природни науки в гимназията.

Втората причина е широко разпространеното невежество за това какво е хомеопатията. 

Много хора не осъзнават, че хомеопатията не е билколечение. Арниката е билка и наистина лекува синини, но не в безумните разреждания, които трябва да се правят според класическата хомеопатия. 

Хомеопатията не е продължение на традиционните народни лекарства, тъй като тези лекарства разчитат на поглъщането на значително количество естествено срещащи се химични вещества. Натуропатията формира основата на конвенционалната медицина. Например аспиринът, използван за лечение на болка, се извлича от чай от върбова кора, който традиционно се използва и за лечение на болка. И двете разчитат на салицин, открит естествено в кората на върба, като тяхна активна съставка.

Има няколко причини, поради които хората използват хомеопатия и биха почувствали, че работи.

Плацебо ефектът е невероятно мощен. Хората подобряват състоянието си, защото често симптомите се облекчават от само себе си.

Освен това, повечето лекари днес са бързат и имат малко време да говорят с пациентите си. Хомеопатът обичайно отделя много повече време, за да обсъди проблемите на пациента и да го изслуша внимателно, което може да бъде успокояващо и което също може да накара пациента да се почувства по-добре.

Представете си такъв сценарий. Някой се чувства зле, отива на лекар, остава няколко минути при него (защото пред кабинета чакат доста хора), и за това кратко време докторът му изписва някакво лекарство. Човекът изобщо не е сигурен, че лекарят му е поставил правилната диагноза или е предписал правилното лекарство. Той приема лекарството и изпитва страничните му ефекти, така че лекарят му предписва след това нещо друго. Взема новото лекарство и се случва същото. Това продължава известно време, докато човекът не решава да опита нещо различно и посещава хомеопат. Хомеопатът му отделя около час, за да говори за това, което тревожи пациента, за проблемите му, след което му предписва хомеопатично лекарство. По същество захарно хапче. Човекът го приема и се чувстват по-добре.

Защо? Вероятно защото е по-уверен, че хомеопатът е изслушал и разбрал проблема му, преди да напише рецептата. Вероятно защото е спрял да приема лекарствата, които дават странични ефекти и така се чувства по-добре. Вероятно се е подобрило състоянието му от само себе си. Вероятно лекарствата, които е приемал, всъщност са му помагали през цялото време и първото лечение е подобрило състоянието му, просто е било нужно известно време, за да го усети. Може би дори лекарят е казал, че състоянието им е нелечимо, но хомеопатът е предложил някаква надежда.

Така или иначе съвременната медицина се проваля, а хомеопатията успява. При кого мислите, че ще се върне този човек следващия път, когато се почувства болен? Може да му цитирате всички доказателства, които искате сега, този човек ще бъде убеден, че хомеопатията му е помогнала и ще ви е трудно да го убедите в обратното.

Съвременната медицина не е перфектна. Компаниите, които разработват лекарства, трябва да печелят пари от тях, така че ще преувеличават колко са добри медикаментите иим. Но учените и лекарите непрекъснато тестват лечения и интервенции в строги проучвания, за да предоставят надеждни доказателства, на които да се основават решенията за лечение. Те ще ви предложат лечение, което е подкрепено от най-добрите налични доказателства. Същото не важи за хомеопатите или много други алтернативни терапевти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !