През 2018 г. астрономите очакват космически фойерверк (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 11:57 6459 1

Кредит NASA's Goddard Space Flight Center

Съвсем скоро, през 2018 г. астрономи и обикновени жители на Земята ще могат да наблюдават пулсар, който ще бъде един от най-ярките обекти в Млечния път.

Пулсарът J2032 е открит за първи път през 2009 година. Той представлява гигантско ядро на звезда, която отдавна се е взривила като свръхнова. Той е с големина от около 20 км в диаметър и тежи почти два пъти повече, отколкото нашето Слънце. Скоростта на въртене на пулсара също е огромна - 7 оборота в секунда.

Повечето пулсари са открити по радиоизлъчването им, но този пулсар е открит по импулса на гама-лъчение с помощта на космическия гама - телескоп Ферми.

От откриването на пулсара учените непрекъснато го наблюдават и са забелязали нещо необичайно - скоростта на въртене му се забавя, което не се наблюдава при други пулсари.

"В крайна сметка, ние разбрахме, че тези особености са причинени от движението му около друга звезда, което обяснява увеличението на времето за въртене и намаляването на скоростта" - коментира Андрю Лайн (Andrew Lyne) от университета на Манчестър.

Звездата MT91 213 е около 15 слънчеви маси и около 10 000 пъти по-ярка. 

"Когато открихме този пулсар през 2009 г., ние забелязахме, че е в същата посока като тази масивна звезда в съзвездието Лебед, но нашите първоначални измервания не даваха никакви доказателства, че двете звезди са двойна система", обяснява Пол Рeй, астрофизик в изследователска лаборатория във Вашингтон. "Единственият начин да ни убегне това е, че двойната система има много дълъг орбитален период, много по-дълъг, отколкото най-дългия известен за система пулсар-масивна звезда в момента, което изглеждаше малко вероятно."

Пулсарът приближава до звездата всеки 25 години и поредното сближаване, което ще видим от Земята, ще стане в началото на 2018. Когато това стане пулсарът J2032 ще премине през плътния облак плазма, окръжаващ звездата и ще започне да всмуква звездна материя от повърхността на звездата.

Това ще породи огромен космически фейерверк.

Астрономите смятат, че експлозията на свръхновата, създала пулсара, го е запратила в силно ексцентрична орбита, почти разкъсвайки двойната система в този процес, пише Science Daily.

Проучването на системата, водено от Лайн и Рей е публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 16:18

7 пъти в секунда изобщо не е "огромна" скорост на въртене, за пулсар. Новите се въртят 100-1000 пъти в секунда, този е имал време да се укроти.