10 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

През октомври "Розета" ще се опита да установи връзка със спускаемия модул на кометата "Philae"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 септември 2015 в 12:58 16640
Модулът Philae на повърхността на кометата и сондата "Розета" според концепция на художник.. Снимка: CNES/DUCROS David/ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM

Представителят на научния екип на Philae Коен Гойрц (Koen Geurts), заяви че "Розета" се връща към старата си орбита и ще се опита да възстанови връзката с апарата на кометата през октомври тази година.

Последният път, когато Philae отговори на сигнал от сондата бе в началото на юли тази година.

Както обяснява Коен Гойрц в блога си, след снижаването на орбита през август, "Розета" е лишена от техническата възможност да комуникира с Philae. В същото време, инженерите на немския аерокосмически център (DLR) са направили модел на сондата и модула с надеждата да намерят причината, заради която връзката с апарата Philae винаги е нестабилна и са разработили на начини за решаване на този проблем.

Гойрц признава, че всички опити да се включат част от инструментите на Philae и да накарат модулът да завърши научната си програма през юли тази година, са оказали неуспешни. След първия сигнал модулът просто не реагира, а вториеят само отчасти е неуспешен - учени успяха да накарат Philae да се свърже с "Розета".

Шестият и последен контакт се проведе на 24 юни и продължи 17:11 минути с непрекъснати прекъсвания на връзката. Данните в реално време показват, че температурите са се увеличили от -55 градуса по Целзий през май до -5 градуса по Целзий на 13 юни, че батерията се зарежда и дните на кометата стават все по-дълги.

Сега "Розета" е на разстояние от 400 км от повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, което се дължи на повишената активност на ядрото й. Това прави връзка с Philae практически невъзможна. Въпреки това, специалистите на DLR в средата на август са се опитали да се свържат с модула.

На 22 септември "Розета" ще започне проучване на опашката на кометата като разстоянието се увеличаване до 1500 км. Към края на октомври, "Розета" ще се приближи и ще се опита да възобнови връзката. Прогнозите сочат, че Philae трябва да започне да функционира до края на 2015 г., така че опитите за комуникация ще продължат.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.