При необичаен случай мъж получава загуба на слуха и възпаление на очите след направена татуировка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 август 2020 в 05:00 7623 0

Кредит Kushima etal., BMJ Case Reports, 2020

Снимка на кожата на пациента, показваща многобройни нодули на линиите на татуировката (белите стрелки).

При правенето на татуировки освен възможността да съжаляваме за избора си, има много малка вероятност от алергични реакции, най-често заради инфекция. За щастие загуба на слуха, лезия на белия дроб и възпаление на очите не са обичайни проблеми при татуирането.

Но когато 35-годишен мъж търси помощ в университетската болница Фукуока в Япония, лекарите свързват симптомите именно с новата му татуировка. Случаят е описан в списание BMJ Case Reports.

Татуировката вероятно е последната причина, която е идвала наум на пациента, когато отива в Департамента в офталмология след като страда 4 месеца от промяна в зрението.

Лекарите го диагностицират с възпалително заболяване, наречено увеит, което представлява възпаление на средния слой тъкан в окото, наречена увея.

Без видими следи от травма или инфекция, която може да бъде причина за заболяването, лекарите предполагат натрупване на възпалителни клетки, наречени грануломни клетки, които могат да са отговорни за подуване и зачервяване. Самото състояние на формиране на имунни грануломи е рядко заболяване и се нарича саркоидоза. Въпреки, че се асоциира с имунен отговор, не винаги е ясно какво го предизвиква.

Очаквано, кръвните изследвания на мъжа показват повишени нива на хормоните, характерни за имунния отговор. Компютър томографското сканиране на гръдния кош на пациента разкрива редица малки възелчета, наречени нодули, друг характерен признак на саркоидозата.

Скоро след започването на лечението се появява и нов симптом - загуба на слуха и в двете уши. Въпреки че това не е особено често срещано, прегледът на литературата показва случаи, в които грануломни формации може да се натрупат около нерви в черепа и по лицето, свързани със слуха.

Няколко седмици на лечение с кортикостероиди постигат резултат в излекуването на възпалението на очите и възвръщането на слуха на пациента. Що се отнася до причината за възпаленията, лекарите достигат до татуировка на гърба на мъжа, направена шест месеца по-рано.

Лекарите откриват следи от грануломни клетки в нараняванията на кожата в линиите на татуировката. Не е необичайно да се срещнат подобни релефни лезии като реакция на състава на някои мастила, особено в месеците веднага след татуирането.

Не е особено изненадващо и че татуировките могат понякога да отключат реакция при свръхчувствителни индивиди. В последните години учените разбират много повече за начина на взаимодействие между левкоцитите и мастилото. Имайки предвид колко важна се оказва ролята на имунната система в поддържането на татуировката, естествено е в някои случаи да се получат проблеми.

Лечението с кортикостероидите успява да излекува и грануломната материя в татуировката на пациента. В този случай връзката между татуировката и саркоидозата не е потвърдена без съмнение. Но въпреки това авторите изтъкват, че появата на грануломна тъкан в скорошни татуировки трябва да насочи вниманието ни към търсене на следи от възпаление и на други места в тялото.

Източник: Science alert - A Man Lost His Hearing And Suffered Inflamed Eyes After Getting a Standard Back Tattoo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !