При ухапване някои паяци отделят освен отровата си и резистентни бактерии

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 декември 2020 в 13:30 3821 0

Кредит Wikimedia commons - Alvesgaspar - Own work, CC BY-SA 3.0

Паяк от вида Steatoda nobilis

Паяците Steatoda nobilis понякога прилагат отрова, ухапвайки хора, но обикновено най-лошите симптоми, които можете да очаквате, са болки, сравними с ужилване от оса. 

Ново проучване, публикувано в списанието Scientific Reports, установява, че много от ухапванията са способни да прехвърлят бактерии, резистентни на антибиотици и предишните предположения, че отровата ще ги неутрализира, са били неверни.

Изследването е проведено от екип зоолози и микробиолози от Националния университет на Ирландия в Голуей, които разглеждат реакциите на ухапване от паяк, докладвани от хора, живеещи в Ирландия и Великобритания през последното десетилетие. Само в Обединеното кралство има над 650 вида паяци, но според изследователите само 10 вида, които са често срещани в Северозападна Европа, имат достатъчно силни зъби, за да пробият кожата на човека и да вкарат отровата си, а само за един се счита, че има медицинско значение за лекарите, приемащи пациенти с ухапване от паяк: инвазивният вид Steatoda nobilis.

За повечето пациенти подобно ухапване води само до зачервяване и болка, но някои от тях проявяват тежки и изтощителни симптоми от състояние на "разяждане на кожата", което може да бъде трудно за управление. В случаите, когато се случва това, се е смятало, че бактериите са попаднали в раната от ухапването в резултат на вторична инфекция, най-вероятно от пациента, разчесал засегнатата област.

За да изследва това, екипът търси доказателства за наличие на патогенни бактерии върху този вид и някои други европейски паяци. Резултатите им показват, че два вида местни паяци, Amaurobius similis и Eratigena atrica, са способни да предават бактерии чрез ухапванията си. Установено е, че Steatoda nobilis са носители на 22 вида бактерии, които имат потенциал да заразят хората. От тези бактерии Pseudomonas putida, Staphylococcus capitis и Staphylococcus edaphicus имат най-висок процент на антибиотична резистентност.

Изследователите се надяват, че тяхната работа ще информира по-добре клиницистите, лекуващи сериозните ухапвания от паяк, като установяват, че паяците не само носят бактерии, които могат да се предадат на хората, но че някои от тях няма да реагират на често използваните антибиотици.

„Разнообразието от микроби не спира да ме учудва“, разказва д-р Аойфе Бойд (Aoife Boyd), директор на Групата за патогенни механизми във Факултета по естествени науки на университета и старши автор на изследването. „Силата за оцеляване и да процъфтяване във всяка среда е показана тук от наличието на бактерии с антимикробна резистентност дори в отровата на паяк. Антимикробната резистентност (AMR) е спешен и нарастващ проблем в световен мащаб. Единен здравен подход, свързващ здравето на хората, животните и околната среда, е единственият начин за справяне с проблема. "

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !