Причини и последици от взрива на ракетата на SpaceX

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 септември 2016 в 08:02 9032 0

Причината за експлозията на ракетата носител Falcon 9 в Кейп Канаверал не е свързана със самата ракета, а е заради неизправност на ракетната площадка, се казва в изявление на компанията SpaceX, публикувано в Twitter. 

Инцидентът възникна на 1 септември от 16:00 българско време при подготовка за статичен "огнен" тест на изстрелването на деветте ракетни двигатели Merlin. Това е същия вид, които SpaceX използва за доставки на Междунарорната космическа станция. 

Заедно с ракетата е унищожен и телекомуникационния спътник Amos 6 на израелската компания Spacecom, който тя трябваше да изведе в орбита.

Според правилата, на стартовата площадка не е присъствал персонал, така че няма пострадали от взрива.

Илон Мъск, собственик на SpaceX разказа за събитията, които са предшествали взрива на ракетата Falcon 9 в Twitter.

"Днешната загуба на Falcon 9 стана по време на наливане на горивото. [Запалването] възникна в кислородния контейнер на горната степен. Причината за инцидента засега са неизвестни", - написа милиардерът.

SpaceX потвърди загубата на полезен товар на стойност от $ 200 млн. Ракетата е загубена напълно.

Amos-6 трябваше да замени друг израелски спътник - Amos-2, който приключи работата си през тази година. Изхождайки от това, стартът на 3 септември бе особено важен.

Освен това, достъп до спътника трябваше да получи компанията Facebook за развитие на интернет проекта Internet.org.

Зукърбърг пише за опустошителната експлозия на своята Facebook страница. "Тъй като аз съм тук, в Африка, дълбоко съм разочарован да чуя, че стартът на SpaceX е унищожил нашия спътник, който щеше да предостави връзка с толкова много предприемачи и всички останали по целия континент," - пише Зукърбърг.

Базираният във Франция сателитен доставчик Eutelast и Facebook сключиха петгодишен договор за наем приблизително за 95 млн долара.

Планът бе да се използва сателита Amos-6 от израелската компания Spacecom за директни интернет връзки за смартфони в Южна, Западна и Източна Африка. Около 14 страни биха получили услугата в най-населените райони на Субсахарска Африка.

Експлозията в четвъртък може да провали и продажбата на Spacecom за $ 285 млн долара на котайската Xinwei Technology Group.
Фирмите разкриха споразумението миналата седмица, но заявиха, че зависи от успешното изстрелване на спътника и завършването на орбиталните тестове.

По-рано тази седмица SES и SpaceX разкриха, че сателитът SES-10 ще стартира на "втора ръка" ракета Falcon 9.

SpaceX планира да извърши първия си пилотиран старт в рамките на една година, но бъдещето на този проект е неизвестно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !