Причинителят на Черната смърт в Европа е дошъл от Русия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 октомври 2019 в 00:31 13223 0

Кредит pixabay

Милиони хора умират по време на чумната епидемия в Европа през 14-ти век. Около 60% от населението на Стария континент загива, но вирулентната бактерия, предизвикала Черната смърт, всъщност никога не е овладяна. След края на мащабната епидемия, бактерията Yersinia pestis оцелява още 500 години с периодични избухвания чак до 19 век, общо назовани като втора вълна.

В ново проучване, публикувано в Nature Communications, международен екип от учени възстановява 34 генома от Yersinia pestis, извлечени от зъби на хора, починали в 10 различни страни като Англия, Франция, Германия и др., проследявайки така генетичното дърво на чумата, простирала се от 14-ти до 17-ти век. Резултатите показват промяна в родословието на бактерията с времето в няколко генетично различни клона. Въпреки това, тези клонове изглежда имат общ начален предшественик. 

"Тези резултати показват навлизане на единична Y. pestis в Европа от Изтока", обяснява археогенетикът Мария Спиру (Maria Spyrou) от Института за човешка история Макс Планк, въз основа на щамът, който изглежда е родоначалник на всички щамове от вторичните избухвания.

Учените смятат, че предшественикът е дошъл от Русия, от град, наречен Лаишево в региона Волга, според доказателствата от пробата, известна като LAI009.

"Филогенетичната възстановка показва, че LAI009, изолиран от Лаишево, е предшественик на пробите от Черната смърт от Южна, Централна, Западна и Северна Европа, както и на преди описаните проби от края на 14-ти век от Лондон и град Болгар", обясняват в своята публикация учените. "Разглеждаме LAI009 като най-древната форма на щама, идентифицирана до днес."

При такъв тип реконструкции, заключенията са ограничени от набора скелетни останки, които биват открити и изучени. С други думи, учените приемат, че е възможно заболяването, в същия исторически момент, да е имало и по-ранен предшественик на други места, които все още не са открити и изследвани. 

"Възможно е при бъдещи открития на досега неразкрити проби от Западна Евразия да се направят и нови интерпретации", пояснява Спиру. 

При всички случаи, когато руския щам се развива в началото на втората вълна, той се разклонява в няколко вариации през следващите векове. Съвременни наследници на тези вариации не са открити, което предполага, че са изчезнали. 

И докато новите доказателства не могат да са напълно категорични за предшественика на Черната смърт, те показват най-ранните известни генетични корени на 500-годишна зараза, което ни носи повече информация за древния патоген, съществувал преди ужасяващата епидемия. Щом става дума за толкова мощен и устойчив патоген, всяка информация е изключително ценна. 

"Втората чумна епидемия е причинила най-много загуби на човешки животи от трите регистрирани пандемии", пишат учените. "Това е класически исторически пример за бързо разпространение на инфекциозна болест, която съществува дълго време на едно място и накрая изчезва без причините все още да са известни".

Източник: Science alert - An Ancestral Genome of The Plague Has Been Traced Back to Russia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !