Приключи етап от проучването на средновековната крепост и манастир Урвич в Кокаляне

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 октомври 2020 в 13:27 3974 0

Кредит Скрийншот от видео на НИМ

Изглед от крепостта Кокалянски Урвич.

На 21 октомври приключи тазгодишният успешен етап от проучването на Средновековната крепост и манастир Кокалянски Урвич. Кметът на СО - район Панчарево и зам.-кметът Даниела Христова участваха във финалното събитие на терена на разкопките. Районната администрация традиционно подкрепя археологическия проект.

Благодарение на финансирането на проект на НИМ по Програма за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Министерството на културата за 2020 г. и по програма “Култура” на СО арх. Виолина Кирякова от НИМ и арх. Филип Петрунов, представител на Средновековната секция към Националния археологически институт на БАН, продължиха археологическите разкопки за десета поредна година. Те са възстановени преди време от екипа на доц. Бони Петрунова, днес изпълнителен директор на НИМ, и доц. д.и.н. Николай Овчаров, който през 2016 г. делегира дейностите на Филип Петрунов.

Археолозите работят в сектор, чието проучване през 70-е години на 20 в. е започнато от проф. Димитър Овчаров. Находките представляват откъслечни следи от средновековния живот през 13 - 14 и 15 - 17 в.

Работата в последно време е насочена към проучване на пространството на манастира и южно от него, в комплекс, който е функционирал успоредно с манастира. В него е открита къща с огнище, в което са се преработвали железни руди и се е добивало желязо. Открити са и кухненски инструменти, което доказва, че животът и работният процес са се случвали на едно и също място. Откриват се дребни накити, шлаки, инструменти за преработка на руда и метали.

“По всяка вероятност тук е функционирал самоков като 50-е по цялото протежение на Искъра, документирани от Карел Шкорпил”, съобщи археологът Филип Петрунов.

При разкопките се намират доказателства, че тук са дошли хора от Търново, пренесли монети на цар Иван Шишман, цар Иван Александър.

Всички тези открития потвърждават пасажа от История славянобългарска на Паисий Хилендарски: "И седем години стоял цар Шишман в Средец и покрай Искър. Имал манастир Урвич със силна крепост…".

Много от намерените в Кокалянски Урвич артефакти могат да се видят в редица музейни експозиции в София. В РИМ - София има експозиция с находки от миналогодишните проучвания. В НИМ могат да се видят стенописи от църквата “Св. Илия” в манастира от проучванията на проф. Овчаров. В Националния военно-исторически музей също има постоянна експозиция с находки от Кокалянския Урвич. В постоянната експозиция на Националния археологически институт е отделено специално място на един прекрасен булчински накит от злато и сребро с инкрустирани цветни стъкла, за който също се предполага, че е от Кокалянски Урвич. Той е бил откупен от британски учител и е върнат на българската държава.

През следващата година предстои разработването на верижна сграда, дълга около 50 м между мелницата и манастира.

Източник: pancharevo.org - Приключи поредният успешен етап от проучването на Кокалянски Урвич

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !