Приложение класира най-опасните вируси, които могат да се разпространят сред хората

Коя ще е бъдещата пандемия?

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2021 в 12:48 5246 0

Дали пандемията от COVID-19 е бедствие, което се случва веднъж на сто години? Някои специалисти смятат, че начинът ни на живот и нарушеният ни баланс с природата в последните десетилетия ще направят епидемиите все по-чести в бъдеще. Откъде обаче ще дойде следващият пандемичен вирус?

Учени от Калифорнийския университет, Дейвис, разработиха ново уеб приложение, което класира големите вирусни заплахи, които в момента се крият в дивата природа, но потенциално могат да се прехвърлят на хората и да предизвикат пандемия. 

Приложението, наречено SpillOver е на свободен достъп. Това е резултат на скорошно проучване, публикувано в списание PNAS, което класира заплахата от 887 вируса в дивата природа, използвайки 32 рискови фактора, като например средата, в която се намира, настоящият му гостоприемник и как взаимодейства с човешкото поведение. 

Първите 12 в списъка са известни човешки патогени, включително SARS-CoV-2 (класиран на 2-ро място), Ебола (класиран на 3-то място) и бяс (класиран на 10-то място), а първото място е на вируса на хеморагичната треска Ласса, Lassa mammarenavirus, вирусна хеморагична треска, относително често разпространена в някои части на Западна Африка.

Прилепите са всеизвестни резервоари на опасни вируси. Кредит: Wikimedia Commons

След първите 12 са вируси, които тепърва ще бъдат идентифицирани при хората, но могат да се разпространят.

Класираният на 13-то място Coronavirus 229E (щам в прилепите) например е алфакоронавирус, който живее в популациите на прилепите в Конго, Камерун, Гвинея, Руанда, Сиера Леоне, Сенегал и Уганда. Вирусът е класиран толкова високо поради редица фактори, а именно средата, която обитава. Той обитава горски райони, в които все по-често навлизат хората заради обезлесяването и урбанизацията, увеличавайки вероятността за прескачане от прилеп на човек. 

Трябва да се има предвид, че изследването разглежда само разпространението на вируси от диви видове животни. Изследването няма за цел да разглежда потенциални огнища на болести от домашни видове, използвани в селското стопанство, което също е често срещан източник на пандемии. 

Вирусите в прилепите обикновено заемат най-високите места в класацията. Сред най-опасните също са коронавирусите, огромна група вируси, които причиняват инфекции на дихателните пътища, вариращи от обикновена настинка до смъртоносни инфекции. Заплахата от коронавируси е твърде несъмнена. От 2000 г. насам се появиха три силно патогенни и смъртоносни човешки коронавируса: SARS, MERS и SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за COVID-19.

„SARS-CoV-2 е само пример за един от многото вируси, които имат потенциал да се разпространят от животните върху хората“, заявява в прессъобщение Зое Гранж (Zoë Grange), която ръководи разработката на SpillOver като изследовател в  Института за здравеопазване към Университета на Калифорния, Дейвис (UC Davis). „Трябва не само да идентифицираме, но и да дадем приоритет на вирусните заплахи с най-голям риск от разпространение, преди да се случи поредната опустошителна пандемия.“

Притеснителното е, че продължаващата пандемия на COVID-19 е причинена от вируси, които преди са били непознати на науката и учените все още търсят прекия еволюционен предшественик на SARS-CoV-2. Въпреки че имахме предупредителни сигнали от огнищата на SARS  и MERS, новият вирус изненада човечеството.

Изследователит от този нов проект се надяват, че тяхната работа ще информира и ще допринесе за по-доброто разбиране на потенциално зоонозните заболявания и възникващите пандемични заплахи.

„SpillOver може да ни помогне по-добре да разберем вирусните заплахи за здравето и да ни даде възможност да действаме, за да намалим риска от разпространение, преди да избухнат пандемиите“, отбелязва авторът Джона Мазет (Jonna Mazet), професор във факултета по Ветеринарна медицина към Университета на Калифорния, Дейвис.

Източник: The Next Pandemic? Online Tool Shows Top Viruses That Threaten To Spill Over To Humans, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !