Приложения за здраве предават директно данните ви на Facebook

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 февруари 2019 в 18:26 2306 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Информацията за здравното състояние на потребителите, въвеждана в 11 популярни смартфон приложения като Flo и Breethe, бива директно изпратена към Facebook.

Това се твърди в разследване на Wall Street Journal, което разкрива, че Фейсбук събира данни от приложения за проследяване на сърдечната дейност, месечния цикъл и други, съдържащи лични медицински данни. 

Без значение дали сте вписани в приложенията чрез Facebook или дори дали имате профил там, социалната мрежа може да следи данните за здравното ви състояние, съобщават от Futurism.

Според разследването на Wall Street Journal, когато потребителят въведе информация в приложенията, те изпращат на Facebook т.нар. App Event (Събитие от приложението), под формата на съобщение, описващо устройството, местоположението и лични данни като "телесно тегло, кръвно налягане, менструален цикъл или бременност". Обикновено Fasebook успява да свърже тези данни с личния профил на своя потребител. 

Информацията може да бъде добавена към профила с информация за човека, което позволява изпращането на специфични реклами конкретно към тези хора. 

Нито Apple, нито Google, изискват от приложенията, които продават през платформите си, да осведомяват потребителите точно какви данни събират от тях или с кого ги споделят, докладват от Wall Street Journal.

И докато Facebook многократно натъртва колко държи на вашето лично пространство и подтиква приложения да не споделят лична медицинска информация, доказателството е налице. Засега вероятно ще е най-разумно да приемем, че нищо, споделено в приложение не е особено лично. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !