Приматите с малки гениталии действат по-агресивно

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2019 в 08:03 13705 0

Кредит Wikimedia Commons

Съвместно проучване, проведено от Университета на Западна Австралия и Университета в Цюрих, публикувано в списание The Royal Society B, ни казва нещо, което повечето жени вероятно вече знаят.

Учените изследват 103 вида примати и откриват, че приматите от мъжки пол с по-малки гениталии компенсират недостатъка си с агресивно поведение и „знаци на статут“. 

„Освен че просто се бият, те понякога показват така наречените „знаци на статута си“ - украшения, които помагат на техните носители да контролират достъпа до женските, като сплашват другите самци”, обяснява съавторът на изследването д-р Сирил Грютер (Cyril Grueter). „Това откритие ясно показва, че или може да си добре украсен, или добре надарен, но е трудно да си и двете“.

Звучи ли познато?

Националната швейцарска научна фондация (Swiss National Science Foundation) заключава, че и други впечатляващи черти (като ярко оцветените носове на мандрилите като на снимката по-горе) компенсират липсата на големи тестиси. За всеки вид маймуни това може да означава различни пищни допълнения. Дългите бради, големите гриви и ярките цветове се използват за привличане на приятелки и обезсърчаване на другите самци.

Учените заключават, че повечето маймуни могат или да изглеждат добре, или да имат голямо „оборудване“. Но не и двете.

„Орнаментите идват за сметка на размера на тестисите и производството на сперматозоиди“, коментира Стефан Люполд (Stefan Lüpold), един от изследователите. „С две думи, най-крещящо изглеждащите самци имат най-малки тестиси.“

Предполага се, че в социалните групи - като в общностите на бонобо - тези украшения или крещящи физически черти се наблюдават с по-голяма степен, когато самецът стане доминиращ. Тъй като на този доминиращ примат не му е нужно да се състезава за женското внимание, спермата му не трябва да бъде „енергична“ или изобилна - като по този начин позволява допълнителният тестостерон да подобри други разкрасяващи функции.

Единственото „украшение“ или „оръжие“, от което изглежда има полза, свързано с големите тестиси, са зъбите. Не е ясно защо. Възможно е гените, свързани с растежа на тестисите, да са свързани и с гените, които контролират растежа на кучешките зъби. Или може би е необходима по-малко енергия да се отглеждат и поддържат големи кучешки зъби в сравнение с цветни дупета и големи пухкави гриви.

Изследователите вземат предвид и различните социални структури при приматите.

Списание Cosmos ни дава подробности за сексуалните похвати на мъжките маймуни в общности, в които партньорите са споделени:

При видове, при които наличието на многобройни сексуални партньори е характеристика на социалния живот обаче екстравагантната украса е по-малко ценна, тъй като всеки самец има възможност да оплоди и ексклузивността не е фактор.

В тези случаи репродуктивната способност се определя от обема и подвижността на сперматозоидите, така че големите тестиси - дотолкова, доколкото те се считат за признак за плодовитост - са предимство.

Бонобо- тук не са необходими други "украшения".

Справка: Sexual ornaments but not weapons trade off against testes size in primates, Stefan Lüpold, et al., The Royal Society B

Източник: Study confirms that monkeys with small genitalia act more aggressively, Science Enthusiast,

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !