Природонаучният музей представя изложбата АНИМИЗМИ И БИОИЗМИ

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 май 2015 в 15:16 2336 0

Кредит bulgariatravel.org

Изложбата АНИМИЗМИ И БИОИЗМИ на Олекси Потупин с артистичен псевдоним Альоша (Германия) е организирана съвместно с Гьоте-институт и ще бъде открита на 15 май, петък, от 18 часа в Националния природонаучен музей (бул. „Цар Освободител“ 1).

Експозицията на немския автор, който ще присъства на откриването и ще предложи творчески коментар на творбите си, наречени от него анимизми и биоизми, включва серия произведения на съвременното визуално изкуство, в които съзнателно са търсени напълно нови форми – нито интерпретации, нито описания на видените експонати, но всъщност вдъхновени от тях.

През 2014 г., докато разглежда сбирката на Националния природонаучен музей (НПМ), Альоша е провокиран от видяното:“... имах силното усещане, че се движа в едно огромно и прекрасно генетично хранилище, склад на биологично разнообразие, което при това притежава определени естетически качества. По-късно паноптикумът от всички тези впечатления доведе до серия от нови работи, състоящи се от рисунки и обекти.“. Според автора получените „биофутуристични“ художествени обекти биха могли да бъдат поставени във визуален и етичен диалог с постоянната изложба на НПМ.

Дали проблемите, които съпътстват катастрофалното редуциране на видовете флора и фауна, ще накарат цивилизацията да реконструира видове или ще стимулира търсенето и разработването на нови синтетични видове, които да са съвместими със съществуващите – това са въпроси, на които Олекси Потупин, от позицията на артист, също търси отговор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !