Проблем за полетите до Марс: Радиацията в космоса е станала по-опасна

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 март 2018 в 14:15 7705 0

Кредит CC0 Public Domain

Астронавтите, които ще пътуват до Марс, ще бъдат изложени на много по-силна радиация, отколкото се смяташе преди, съобщава Phys.org.

Проучването е публикувано в Space Weather.

Изследователи от Космическия научен център към Университета в Ню Хемпшир забелязали, че интензивността на потоците галактични космически лъчи надвишава стойностите, определени досега и биха могли да имат сериозни последици както за астронавтите, така и за сателитната технология.

"Радиационните дози от измерванията, получени през последните четири години, надминават тенденциите от предишните слънчеви цикли с най-малко 30%, което показва, че радиационната среда става все по-интензивна", заяви Нейтън Швадрон (Nathan Schwadron), професор по физика и водещ автор на изследването. "Тези условия на радиация представляват важен фактор на космическата среда и трябва внимателно да бъдат проучени и отчетени при планирането и проектирането на бъдещите мисии на Луната, Марс, астероидите и други".

В своето проучване изследователите установяват, че потоците галактически космически лъчи (Galactic Cosmic Rays - GCR) се покачват по-бързо и са на път да надминат всяка друга регистрация в космическата ера. Те също така посочват, че едно от най-значимите събития в слънчеви енергийни частици (Solar Energetic Particle - SEP), случило се през септември 2017 г., освобождава големи дози радиация, които биха могли да представляват значителен риск както за хората, така и за спътниците. Без съответното екраниране астронавтите ще изпитат остри ефекти като лъчева болест или по-сериозни дългосрочни здравни проблеми като рак и увреждане на органите, включително сърцето, мозъка и централната нервна система.

"Сега знаем, че радиационната среда на дълбокия космос, в която може да изпратим пилотирани полети сега, е съвсем различна в сравнение с тази от времето на предишните полети на Луната", коментира Швадрон.

Авторите са използвали данни от апарата на НАСА на орбита около Луната Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !