08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проблем за полетите до Марс: Радиацията в космоса е станала по-опасна

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 март 2018 в 14:15 56110
Снимка: CC0 Public Domain

Астронавтите, които ще пътуват до Марс, ще бъдат изложени на много по-силна радиация, отколкото се смяташе преди, съобщава Phys.org.

Проучването е публикувано в Space Weather.

Изследователи от Космическия научен център към Университета в Ню Хемпшир забелязали, че интензивността на потоците галактични космически лъчи надвишава стойностите, определени досега и биха могли да имат сериозни последици както за астронавтите, така и за сателитната технология.

"Радиационните дози от измерванията, получени през последните четири години, надминават тенденциите от предишните слънчеви цикли с най-малко 30%, което показва, че радиационната среда става все по-интензивна", заяви Нейтън Швадрон (Nathan Schwadron), професор по физика и водещ автор на изследването. "Тези условия на радиация представляват важен фактор на космическата среда и трябва внимателно да бъдат проучени и отчетени при планирането и проектирането на бъдещите мисии на Луната, Марс, астероидите и други".

В своето проучване изследователите установяват, че потоците галактически космически лъчи (Galactic Cosmic Rays - GCR) се покачват по-бързо и са на път да надминат всяка друга регистрация в космическата ера. Те също така посочват, че едно от най-значимите събития в слънчеви енергийни частици (Solar Energetic Particle - SEP), случило се през септември 2017 г., освобождава големи дози радиация, които биха могли да представляват значителен риск както за хората, така и за спътниците. Без съответното екраниране астронавтите ще изпитат остри ефекти като лъчева болест или по-сериозни дългосрочни здравни проблеми като рак и увреждане на органите, включително сърцето, мозъка и централната нервна система.

"Сега знаем, че радиационната среда на дълбокия космос, в която може да изпратим пилотирани полети сега, е съвсем различна в сравнение с тази от времето на предишните полети на Луната", коментира Швадрон.

Авторите са използвали данни от апарата на НАСА на орбита около Луната Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.