01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проектът „Space Education for Bulgaria“, подкрепен от Европейската космическа агенция, стартира във Физическия факултет на СУ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 февруари 2021 в 10:06 18470

За първи път ЕКА подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени девет съвременни курса по космически технологии и техните приложения.

През февруари 2021 г. стартира изпълнението на проект „Space Education for Bulgaria“ (SpaceEdu4BG), финансиран от Европейската космическа агенция в рамките на Плана за европейските коопериращи държави (PECS). Целта на проекта и основната дейност е разработка на девет съвременни университетски курса, включително учебни планове, лекции и презентации, по водещи теми от космическите технологии и техните приложения. Курсовете ще бъдат на теми, които са идентифицирани като основни в работа на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Това ще засили теоретичната и практическата подготовка на млади кадри за космическата индустрия, както и ще утвърди привлекателността на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ като желано и водещо място за приложно обучение в областта на космическите изследвания. Проектът е с продължителност от две години и се координира от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет. Сред авторите на курсовете са учени от СУ, от Института по астрономия с НАО Рожен към Българската академия на науките, представители на бизнеса и индустрията.

Планира се курсовете да бъдат разработени, да стартират и да бъдат включени в учебните програми на Физическия факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски“ за учебната 2022/2023 г. Успешното изпълнение на проекта ще доведе както до по-добра синергия в областта на космическите изследвания и техните приложения у нас, така и до засилване на връзката между българската научна общност и ЕКА.

За повече информация и контакт с екипа на проекта: https://astro.phys.uni-sofia.bg/p9/

Проектът SpaceEdu4BG се изпълнява по програма на и финансирана от Европейската космическа агенция. Всякаква информация или изразена гледна точка по никакъв начин не следва да се приемат като отразяващи официалното мнение на Европейската космическа агенция.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.